Obavijesti

News

Komentari 229

Nitko nije odgovarao za smrt 12 vatrogasaca na Kornatima

Nitko nije odgovarao za smrt 12 vatrogasaca na Kornatima
12

Prošlo je devet godina od tragičnog vatrogasnog desanta na Veli Kornat u kojem je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca JVP-a Šibenik i DVD-ova iz Tisnog i Vodica...

VIDEO

Prošlo je devet godina od tragičnog vatrogasnog desanta na Veli Kornat u kojem je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca JVP-a Šibenik i DVD-ova iz Tisnog i Vodica. Istine o uzrocima tragedije i dalje nema niti je itko proglašen odgovornim za smrt 12 mladih ljudi.

Danas na Kornatu obitelji poginulih vatrogasaca, njihovi kolege i prijatelji obilaze 12 kamenih križeva koje su sagradili u spomen na 12 heroja.

9. obljetnica kornatske tragedije - Mimohod sjećanja u Tisnom Reporter: Hrvoslav Pavić

Posted by 24sata on 29. kolovoza 2016

Za njih nema utjehe jer nitko nije odgovoran za smrt njihovih najmilijih. Sud je teretio vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu, kojeg je u rujnu 2013. Županijski sud u Zadru nepravomoćno oslobodio odgovornosti, pa je presuda ukinuta u travnju ove godine na Vrhovnom sudu, zbog “proceduralne pogreške”. Prema službenoj verziji za stradanje vatrogasaca je odgovoran eruptivni požar. Nediljko Pušić, umirovljeni časnik HV-a, smatra da su vatrogasci stradali od jedne od bombi koje su NATO-ovi avioni bacali u Jadran tijekom bombardiranja Srbije 1999.

- Pronašao sam dokument s međunarodne konferencije iz 2004. koji govori o čišćenju Jadrana od odbačenih neeksplodiranih bombi.

POGLEDAJTE VIDEO: Deveta godišnjica stradavanja vatrogasaca na Kornatima obilježena mimohodom

Pokretanje videa...

00:23

U Jadranu je ostalo 231 bomba, a pronađeno ih je 236. Nikad nije pronađeno 15 bombi - kazao je.

Igor Marinović, otac stradalog Ivana Marinovića, smatra da je najvjerojatniji uzrok tragedije curenje kerozina iz helikoptera.

- Nama članovima obitelji poginulih nije važno od čega su oni stradali. Želimo znati istinu što se tad zbivalo i zašto im nije pružena pomoć iako su slali SOS pozive. Zašto su ostavljeni da skončaju u mukama? Liječnici koji su vještačili jasno su rekli da su bar dva vatrogasca, Marinko Knežević i Ante Juričev, mogli preživjeti kao i Frane Lučić, da im je pomoć pružena u roku dva sata od stradavanja.

Zašto se njihov “zlatni sat” pretvorio u 6 sati? To je pitanje na koje mi roditelji, obitelji poginulih želimo odgovor. I nikad nećemo pristati na to da nitko nije kriv - rekao je Marinović. Joško Klarić, otac poginulog Dine Klarića, upozorava da su spasiocima bile uskraćene informacije koje su mogle spasiti živote.

- Nisu imali ni nosila, s njima nije bio liječnik, a unesrećeni plaču i zapomažu. Prošli su takvu patnju kakvu mi ne možemo ni zamisliti - kazao je otac preminulog te dodao da želi znati zašto njegovom sinu i kolegama nitko satima nije pomagao.

Frane Lučić jedini je preživio požar

Frane Lučić (32) iz Tisnog jedini je vatrogasac koji je 30. kolovoza 2007. godine preživio tragični vatrogasni desant na Veli Kornat. Ogorčen je na teoriju o uzroku nesreće koja kaže da su mu kolege vatrogasci stradali od eruptivnog požara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...