To je to što me zanima!

Nobela za mir dobili su Malala Yousafzai i Kailash Satyarthi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Za prestižnu nagradu bilo je nominirano rekordnih 278 kandidata među kojima su se isticala imena pape Franje, Edwarda Snowdena, Chelsea Manning, ali i Putina
Vidi originalni članak

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su pakistanska učenica i aktivistica za prava djece Malala Yousafzai (17) i indijski borac za prava djece Kailash Satyarthi

Za prestižnu nagradu bilo je nominirano rekordnih 278 kandidata među kojima su se isticala imena Malale Yousafzai, pape Franje, Edwarda Snowdena, Chelsea Manning, Jose Mujice, ali i Vladimira Putina.

Malala je postala poznata 2009., u dobi od 11 godina, kada je objavila weblog na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom. Talibani su je pokušali ubiti 9. listopada 2012., pucajući joj u glavu i vrat. Od tada živi u Engleskoj. Dobila je nagradu Saharov 2013. godine. Ovo joj je druga nominacija za Nobelovu nagradu za mir.

Indijac Kailash Satyarthi (60) aktivan je borac protiv izrabljivanja djece za rad od 1990. godine. Do sada je njegova organizacija Bachpan Bachao Andolan oslobodila 80.000 djece iz raznih oblika ropstva i pomogla im u rehabilitaciji i školovanju.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • tota_1 10.10.2014.

    sta putin radi na popisu?

  • 10.10.2014.

    Pakistanska učenica i aktivistica za prava djece pokazala se veoma hrabrom djevojčicom objavljujući na weblogu ponižavanje djece i žena u Pakistanu od strane surovih Talibana. Tako mlada, a tako hrabra. Bravo!

  • Security_Advisor 10.10.2014.

    Bravo Malala.Vrlo hrabro i pametno dijete sa veličanstvenom psihom.Nakon onakvog zvijerstva ona nije pokleknula,već se uzdignula i još više zagovara mir.Mnogi odrasli bi odavno pokleknuli.Svaka ti čast!

Komentiraj...
Vidi sve komentare