Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
42 komentara

Nobela za mir dobili su Malala Yousafzai i Kailash Satyarthi

Za prestižnu nagradu bilo je nominirano rekordnih 278 kandidata među kojima su se isticala imena pape Franje, Edwarda Snowdena, Chelsea Manning, ali i Putina

Reuters
Foto: Reuters
42 komentara

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su pakistanska učenica i aktivistica za prava djece Malala Yousafzai (17) i indijski borac za prava djece Kailash Satyarthi

Za prestižnu nagradu bilo je nominirano rekordnih 278 kandidata među kojima su se isticala imena Malale Yousafzai, pape Franje, Edwarda Snowdena, Chelsea Manning, Jose Mujice, ali i Vladimira Putina.

Malala je postala poznata 2009., u dobi od 11 godina, kada je objavila weblog na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom. Talibani su je pokušali ubiti 9. listopada 2012., pucajući joj u glavu i vrat. Od tada živi u Engleskoj. Dobila je nagradu Saharov 2013. godine. Ovo joj je druga nominacija za Nobelovu nagradu za mir.

Indijac Kailash Satyarthi (60) aktivan je borac protiv izrabljivanja djece za rad od 1990. godine. Do sada je njegova organizacija Bachpan Bachao Andolan oslobodila 80.000 djece iz raznih oblika ropstva i pomogla im u rehabilitaciji i školovanju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message