To je to što me zanima!

Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: Tumor naglo raste i pritišće važne dijelove mozga fetusa

U odnosu na pregled magnetskom rezonancijom koji je Mirela Čavajda obavila 21. travnja ove godine na Svetom Duhu, tumor je s narastao na sedam centimetara. Liječnici su uočili i hidrocefalus
Vidi originalni članak

Mirela Čavajda, trudnica kojoj četiri zagrebačke bolnice nisu htjele napraviti prekid trudnoće, dobila je novi nalaz iz KBC-a Rebro. Nalaz koji je platila sama lošiji nego prijašnji.

Na njemu se vidi kako tumor na mozgu fetusa naglo raste i pritišće važne dijelove mozga.

SPAŠAVANJE OBRAZA Sedam netočnih tvrdnji: Što kaže Vili Beroš, a što nalazi Mirele Čavajde o njenoj bebi?

Tumor narastao na sedam cm

Najvjerojatnije se radi o teratomu, agresivnom tumoru koji su dijagnosticirali i slovenski liječnici. Slovenija je, podsjećamo, odobrila Mireli prekid trudnoće, ali ona još čeka odluku komisije u Zagrebu.

Teratom je agresivni tumor, opasan za fetus, ali i trudnicu.

Prema stručnoj literaturi, brzo raste i uništava zdravo tkivo mozga što nerijetko uzrokuje smrt djeteta prije rođenja.

U odnosu na pregled magnetskom rezonancijom 21. travnja ove godine na Svetom Duhu, tumor je s narastao s manje od pet centimetara na sedam centimetara.

Uočili i hidrocefalus

U nalazu piše da je evidentno povećanje volumena tvorbe te proširenje ventrikularnog sustava, dijela mozga koji se sastoji od četiri moždane komore (moždani ventrikuli) i napunjen je cerebrospinalnom tekućinom. Tumorska tvorba pritišće zdrave dijelove mozga i moždanog debla, a u nalazu piše i da se kao posljedica pojavio hidrocefalus 24 mm.

SLUČAJ MIRELE Č. KB Sveti Duh: Inspekcija je bila, pokrenut je i unutarnji nadzor. Pobačaje ne radimo od 2015.

U nalazu se kao druga mogućnost spominje tumor astrocitom, drugi najčešći tumor na mozgu fetusa. Prognoze za život s tim tumorom također su loše, on je neizlječiv, a kad bi dijete preživjelo porod, ne bi moglo preživjeti više od nekoliko godina. 

Idi na 24sata