To je to što me zanima!

Novi problemi za Vladu: Nakon škola u štrajk će ići i fakulteti

U ponedjeljak ćemo i službeno najaviti štrajk, ali ne znam točan datum jer moramo provesti postupak mirenja. Ako proces mirenja ne uspije idemo u štrajk, rekao je Vilim Ribić
Vidi originalni članak

Sindikati uz potporu HNS-a stežu obruč oko premijera Andreja Plenkovića - prosvjetarima u osnovnim i srednjim školama, koji su u četvrtak započeli štrajk, namjerava se pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, piše u nedjelju Jutarnji list.

- U ponedjeljak ćemo i službeno najaviti štrajk, ali ne znam točan datum jer moramo provesti postupak mirenja. U petak smo na sastanku Vijeća sindikata donijeli odluku. Ako proces mirenja ne uspije idemo u štrajk - potvrdio je Jutarnjem Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Oni su Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslali zahtjev za povećanje plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i to kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova, navodi dnevnik.

Svoj su zahtjev saželi u četiri točke: traže povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

UŽIVO: DRUGI DAN ŠTRAJKA Učitelji i profesori će štrajkati u ponedjeljak u pet županija

- U ovom općem nedostatku politike plaća u javnom sektoru i neravnotežama, tražimo poziciju koja će biti adekvatna ostalim javnim službama u našem sektoru. Računica: zahtjevi prosvjetara u osnovnom i srednjoškolskom sektoru iznose 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna - objašnjava Ribić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak podržava zahtjeve sindikata, navodi dnevnik, dodajući da u HDZ-u poručuju da se Divjak ponaša kao sindikalistica, a ne ministrica u Vladi.

Pozivajući se na neslužbene izvore iz HDZ-a Jutarnji navodi da su mnogi u toj stranci iziritirani HNS-ovom ucjenom i najradije bi ih se riješili.

HDZ UZVRATIO 'SDP - licemjerje vam je ime, u vašem mandatu su pale plaće!'

Raspoloženje u stranci je takvo da većina misli da nema popuštanja. Teško je vjerovati da bi HNS išao do kraja pa oni su ti koji se najviše boje izvanrednih izbora. Mi ih se ne bojimo. Važno je ne popustiti pod pritiskom, komentirao je, neslužbeno, izvor iz HDZ-a, donosi Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 120

  • miroslav06 13.10.2019.

    Ako se kojekakvim lažnjacima dijeli šakom i kapom onda mora biti i za poštene plaće onih koji rade.

  • Srećko Šojić ZG Holding 13.10.2019.

    U zemlji koja nema nijedno sveučilište među 500 najboljih u svijetu, čiji učenici ostvaruju porazne rezultate na PISA testovima i gdje se unatoč velikom smanjenju populacije tijekom proteklih 10 godina povećao broj učitelja, najveći problem o kojem se u javnosti priča uvijek je isti - povećati plaće učiteljima. I kada vlada pristane na zahtjeve sindikata (a pristat će, kao i uvijek), za godinu dana oni će opet štrajkati i tražit će opet isto - povećanje plaća. Javnost bi se možda trebalo svako malo podsjetiti čemu školstvo služi jer mnogi misle da je jedina svrha škola, kao i ostalih javnih institucija, zbrinjavanje kadrova i onda osiguravanje što boljih uvjeta za njihove zaposlenike. Postoje, međutim, korisnici njihovih usluga - to su, kad pričamo o školstvu, djeca koja bi trebala izaći iz škole bogatija za znanje i nove spoznaje koje bi u školi trebala naučiti te spremna za tržište rada. Riječ je o konkretnim rezultatima rada učitelja koji se lako mogu mjeriti i uspoređivati sa školskim sustavima u drugim zemljama. Je li ikoga briga za rezultate? Čini se da ne...

  • majmaj 13.10.2019.

    Uskoro ce i vojska i policija, pravosudna policija i ode nas plenki. Ajmo plenk daj pare

Komentiraj...
Vidi sve komentare