Obavijesti

News

Komentari 300

Učitelji i profesori će štrajkati u ponedjeljak u pet županija

Učitelji i profesori će štrajkati u ponedjeljak u pet županija
1

Prvi ciklus štrajka će trajati 10 dana, a ukoliko u tom periodu Vlada ne prihvati zahtjeve Sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto sa štrajkom po županijama nastavljaju i dalje...

VIDEO

U osnovnim i srednjim školama u petak se održava drugi dan štrajka u kojem će, prema očekivanjima, sudjelovati više od tisuću obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, budući da je Vlada odbila zahtjeve dva školska sindikata o 6-postotnom povećanju plaća.

U štrajku su danas škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska te Varaždinska i Međimurska županija.

POGLEDAJTE VIDEO:

12.15 Škole u pet kontinentalnih županija štrajkat će u ponedjeljak. To su Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija objavili su sindikalisti.

Branimir Mihalinec rekao je i kako je u četvrtak štrajkalo 84,94 posto učitelja, dok je danas 88,17 posto zaposlenih u štrajku.

- Štrajk je nastavljen istim i malo većim intenzitetom - rekao je.

- Iz dana u dan pojavljuju se sve veći pritisci. Stižu priče kako cirkularni štrajk izaziva kaos među učiteljima, roditelja. Nikakvog kolapsa nema, ja ne razumijem zašto bi ga bilo. U osnovnim školama štrajkalo je 85,37 zaposlenika. Današnji dan je još bolji nego jučer. Očito ima cirkularni štrajk ima i jedan dobar element, a to je da su učitelji spremni se boriti za svoj status. Ukupan podatak danas je da je u Splitu je trenutno obrađeno 56 od 90 škola jer Carnet ima problema, 89,65 posto zaposlenih. Varaždinska županija ima bolji rezultta nego jučer, Dubrovačko-neretvanska je nešto lošija nego jučer - rekla je Sanja Šprem.

12.00 Trenutno se održava pressica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja. Objavit će koje će škole štrajkati u ponedjeljak te koliko nastavnika je u štrajku.

11.15

- U Varaždinskoj županiji 84,88, u Splitskoj 84,03, u Međimurskoj 86, a u Neretvanskoj oko 64 posto. To je visok odaziv osobito jer se radi o drugom danu štrajka - rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

- Krajnji uspjeh će ovisiti o tome hoće li vlada popustiti zahtjevima sindikata. Nije nebitno to što u štrajku mi imamo podršku ministrice. Dosad nam se uvijek prijetilo: morat ćete odrađivati, neće vam biti plaćeno... Sada takvih poruka iz Ministarstva nema - kaže Stipić-

- Moramo osmisliti načine kako bismo sačuvali podršku našeg članstva jer ako štrajk počinje slabiti bit će to vjetar u leđa za vladu. Neki ravnatelji osporavaju zakonitost našeg štrajka, ravnatelji nisu osobe koje bi to smjele napraviti. Jedino mjesto koje može osporiti zakonitost štrajka je sud. Naš štrajk ima uporište u međunarodnim konvencijama. Mi nismo avanturistički poveli naše članove u štrajk, mi smo to sve pažljivo odvagali i ja mislim da će to proći bez nekih posljedica - kazao je, prenosi N1.

- Dakle, u svim školama u tim županijama danas nema nastave - naglasio je Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Prvi ciklus štrajka će trajati 10 dana, a ukoliko u tom periodu Vlada ne prihvati zahtjeve Sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto od kojeg neće odustati, sa štrajkom po županijama nastavljaju i dalje. 

Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi
Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi

- Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati drugi dan. Danas ćemo otkriti u kojim županijama neće biti nastave u ponedjeljak. Ovaj model nismo mi izmisli, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu, a time će imati zorni prikaz građanskog odgoja i kako se boriti za sebe - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 300

VIDEO

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je
Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom