Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
300 komentara

Učitelji i profesori će štrajkati u ponedjeljak u pet županija

Prvi ciklus štrajka će trajati 10 dana, a ukoliko u tom periodu Vlada ne prihvati zahtjeve Sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto sa štrajkom po županijama nastavljaju i dalje...

Započeo štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
300 komentara

U osnovnim i srednjim školama u petak se održava drugi dan štrajka u kojem će, prema očekivanjima, sudjelovati više od tisuću obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, budući da je Vlada odbila zahtjeve dva školska sindikata o 6-postotnom povećanju plaća.

U štrajku su danas škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska te Varaždinska i Međimurska županija.

POGLEDAJTE VIDEO:

12.15 Škole u pet kontinentalnih županija štrajkat će u ponedjeljak. To su Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija objavili su sindikalisti.

Branimir Mihalinec rekao je i kako je u četvrtak štrajkalo 84,94 posto učitelja, dok je danas 88,17 posto zaposlenih u štrajku.

- Štrajk je nastavljen istim i malo većim intenzitetom - rekao je.

- Iz dana u dan pojavljuju se sve veći pritisci. Stižu priče kako cirkularni štrajk izaziva kaos među učiteljima, roditelja. Nikakvog kolapsa nema, ja ne razumijem zašto bi ga bilo. U osnovnim školama štrajkalo je 85,37 zaposlenika. Današnji dan je još bolji nego jučer. Očito ima cirkularni štrajk ima i jedan dobar element, a to je da su učitelji spremni se boriti za svoj status. Ukupan podatak danas je da je u Splitu je trenutno obrađeno 56 od 90 škola jer Carnet ima problema, 89,65 posto zaposlenih. Varaždinska županija ima bolji rezultta nego jučer, Dubrovačko-neretvanska je nešto lošija nego jučer - rekla je Sanja Šprem.

12.00 Trenutno se održava pressica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja. Objavit će koje će škole štrajkati u ponedjeljak te koliko nastavnika je u štrajku.

11.15

- U Varaždinskoj županiji 84,88, u Splitskoj 84,03, u Međimurskoj 86, a u Neretvanskoj oko 64 posto. To je visok odaziv osobito jer se radi o drugom danu štrajka - rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

- Krajnji uspjeh će ovisiti o tome hoće li vlada popustiti zahtjevima sindikata. Nije nebitno to što u štrajku mi imamo podršku ministrice. Dosad nam se uvijek prijetilo: morat ćete odrađivati, neće vam biti plaćeno... Sada takvih poruka iz Ministarstva nema - kaže Stipić-

- Moramo osmisliti načine kako bismo sačuvali podršku našeg članstva jer ako štrajk počinje slabiti bit će to vjetar u leđa za vladu. Neki ravnatelji osporavaju zakonitost našeg štrajka, ravnatelji nisu osobe koje bi to smjele napraviti. Jedino mjesto koje može osporiti zakonitost štrajka je sud. Naš štrajk ima uporište u međunarodnim konvencijama. Mi nismo avanturistički poveli naše članove u štrajk, mi smo to sve pažljivo odvagali i ja mislim da će to proći bez nekih posljedica - kazao je, prenosi N1.

- Dakle, u svim školama u tim županijama danas nema nastave - naglasio je Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Prvi ciklus štrajka će trajati 10 dana, a ukoliko u tom periodu Vlada ne prihvati zahtjeve Sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto od kojeg neće odustati, sa štrajkom po županijama nastavljaju i dalje. 

'VLADA MOŽE BITI ZABRINUTA' Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi

- Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati drugi dan. Danas ćemo otkriti u kojim županijama neće biti nastave u ponedjeljak. Ovaj model nismo mi izmisli, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu, a time će imati zorni prikaz građanskog odgoja i kako se boriti za sebe - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message