To je to što me zanima!

Vatra ugašena, ali dimi se: Ovo je strašno, ne možemo disati...

U srijedu su nadležne institucije objavile kako mjerne stanice nisu zabilježile onečišćenje zraka, ali u četvrtak ujutro dio Novog Zagreba probudio se u sumaglici i smradu
Vidi originalni članak

Vatrogasci i nadležne službe dežurali su cijelu noć na Jakuševcu gdje je u srijedu oko 20 sati izbio požar u reciklažnom dvorištu.

Vatra se vidjela kilometrima daleko.

VIDEO

Iako su u srijedu nešto prije 23 sata vatrogasci objavili kako više nema otvorenog plamena te kako je požar pod kontrolom, stanovnici Novog Zagreba u četvrtak su se probudili u sumaglici i smradu.

BUKTINJA U N. ZAGREBU Veliki požar na Jakuševcu: Dim se proširio, gasili su cijelu noć

Čim je vjetar promijenio smjer, dim je stigao do Zapruđa, Savice, Središća, Sopota, Utrina... Javili su nam se i iz Sigeta, Trnskog pa čak i Trokuta koji je u blizini rotora koji se gradi, dim je stigao i do tamo.

- Ovo je strašno, ljudi ne mogu disati. Užasno smrdi - javljaju nam čitatelji koji žive u blizini.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Odmah po dojavi o požaru u srijedu na teren je izašlo 10 vatrogasnih vozila i 25 vatrogasaca koji su se borili s vatrom. 

MUP je objavio kako su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali podatke s mjernih stanica te da u srijedu nije bilo onečišćenja zraka, ali da će ponoviti ispitivanje tijekom četvrtka.

- Nema razloga za paniku, sve je pod kontrolom. Nema nikakve opasnosti za ljude. Na terenu se nalaze i djelatnici nastavnog zavoda Andrija Štampar koji vrše kontrolu zraka i ukoliko bude bilo kakvih odstupanja oni će to reći - izjavio je u srijedu pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić. 

No iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec kažu:

- Mjerni uređaj pored igrališta ne mjeri dioksine, kancerogene spojeve koji nastaju pri sagorijevanju na temperaturi ispod 800 stupnjeva. Ima starih šperploča od kreveta i drugog namještaja koji je napravljen pomoću ljepila koji ima aditive. Ti aditivi kad sagorjevaju razvijaju dioksine, tako da pročelnik može pričat borbene -rekao je Kalinću predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković, prenosi HRT.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Požar je, kako je kasnije objavljeno, zahvatio oko sto metara četvornih odbačenog namještaja, plamen je išao i do 10 metara u zrak, a požar se vidio kilometrima. 

Idi na 24sata

Komentari 92

  • Fenix7 25.07.2019.

    Sad bi na toj gomili trebali još "slučajno" spaliti svu zaplijenjenu drogu, pa da sitnozubi opet daju glas za 365...

  • djakputnik_1 25.07.2019.

    Ako Bandić kaže da se može disati, onda može! Kakvi dioksini? Kakve čestice? Pa vaš gradonačelnik ušmrče u minuti više onih bijelih čestica, nego vi svi zajedno od ovo malo dima. I di mu je sada onaj njegov ministar za krizne situacije sa svojim tenkićem?

  • 25.07.2019.

    Kako su Komunisti izmislili Bandica, tako je Bandic izmislio Kalinica, i druge gotovane. I oni ce uvijek reci da je tako dok se bude tuđe dijelilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare