Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Vatra ugašena, ali dimi se: Ovo je strašno, ne možemo disati...

U srijedu su nadležne institucije objavile kako mjerne stanice nisu zabilježile onečišćenje zraka, ali u četvrtak ujutro dio Novog Zagreba probudio se u sumaglici i smradu

Zagreb: Požar na Jakuševcu normaliziran
Foto: Filip Kos/PIXSELL
92 komentara

Vatrogasci i nadležne službe dežurali su cijelu noć na Jakuševcu gdje je u srijedu oko 20 sati izbio požar u reciklažnom dvorištu.

Vatra se vidjela kilometrima daleko.

VIDEO

Iako su u srijedu nešto prije 23 sata vatrogasci objavili kako više nema otvorenog plamena te kako je požar pod kontrolom, stanovnici Novog Zagreba u četvrtak su se probudili u sumaglici i smradu.

BUKTINJA U N. ZAGREBU Veliki požar na Jakuševcu: Dim se proširio, gasili su cijelu noć

Čim je vjetar promijenio smjer, dim je stigao do Zapruđa, Savice, Središća, Sopota, Utrina... Javili su nam se i iz Sigeta, Trnskog pa čak i Trokuta koji je u blizini rotora koji se gradi, dim je stigao i do tamo.

- Ovo je strašno, ljudi ne mogu disati. Užasno smrdi - javljaju nam čitatelji koji žive u blizini.

Odmah po dojavi o požaru u srijedu na teren je izašlo 10 vatrogasnih vozila i 25 vatrogasaca koji su se borili s vatrom. 

MUP je objavio kako su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali podatke s mjernih stanica te da u srijedu nije bilo onečišćenja zraka, ali da će ponoviti ispitivanje tijekom četvrtka.

- Nema razloga za paniku, sve je pod kontrolom. Nema nikakve opasnosti za ljude. Na terenu se nalaze i djelatnici nastavnog zavoda Andrija Štampar koji vrše kontrolu zraka i ukoliko bude bilo kakvih odstupanja oni će to reći - izjavio je u srijedu pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić. 

No iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec kažu:

- Mjerni uređaj pored igrališta ne mjeri dioksine, kancerogene spojeve koji nastaju pri sagorijevanju na temperaturi ispod 800 stupnjeva. Ima starih šperploča od kreveta i drugog namještaja koji je napravljen pomoću ljepila koji ima aditive. Ti aditivi kad sagorjevaju razvijaju dioksine, tako da pročelnik može pričat borbene -rekao je Kalinću predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković, prenosi HRT.

Požar je, kako je kasnije objavljeno, zahvatio oko sto metara četvornih odbačenog namještaja, plamen je išao i do 10 metara u zrak, a požar se vidio kilometrima. 

Možda vas zanima i ovo:
Message