To je to što me zanima!

Novo povjerenstvo odlučuje je li Mađarska ili je Madžarska

Oni će dati prijedloge i preporuke standardizacije geografskih imena kako bi se izgradila baza standardiziranih geografskih imena te se izradile smjernice za situacije kod kojih je bilo nedoumica
Vidi originalni članak

Ovih dana objavljeno je da je Vlada je osnovala Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena koji bi u četiri godine trebalo riješiti sve nedoumice kad su u pitanju imena lokalnih kao i svjetskih gradova, mjesta, sela.Hoćemo li u buduće pisati Paris ili Pariz, Mađarska ili Madžarska, Budinščina ili Budinšćina i slično odlučuje 12 članova. Oni će dati prijedloge i preporuke standardizacije geografskih imena kako bi se izgradila baza standardiziranih geografskih imena te se izradile smjernice za situacije kod kojih je bilo nedoumica.

- Ovo Povjerenstvo je nužno jer u hrvatskom jeziku imamo mnogo egzonima. To je naša tradicija jer smo pohrvatili mnoga strana imena. No zbog toga ujedno imamo i problem jer se imena iz stranih jezika moraju prevoditi pa na kraju se svakako pišu - pojasno nam je Željko Jozić iz Instituta za jezik. Članovi Povjerenstva za to neće primati naknade.      

Idi na 24sata

Komentari 34

  • bcelija 23.09.2019.

    Najvažnije je kod svega toga je da ćemo morati mijenjati osobne dokumente što će opet biti veliki busines koji će donijeti povećanje prometa i popraviti "krvnu" sliku sakupljačima harača!

  • koontesa nera 23.09.2019.

    Zemljopis ili geografija ?

  • salkomalo 22.09.2019.

    Evo da vam ja pomognem a odričema se vaše plaće od 7000-20000kn/mj nazovimo tu zemljicu UGARSKA.

Komentiraj...
Vidi sve komentare