Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Novo povjerenstvo odlučuje je li Mađarska ili je Madžarska

Oni će dati prijedloge i preporuke standardizacije geografskih imena kako bi se izgradila baza standardiziranih geografskih imena te se izradile smjernice za situacije kod kojih je bilo nedoumica

Foto: Marko Prpić/Pixsell
34 komentara

Ovih dana objavljeno je da je Vlada je osnovala Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena koji bi u četiri godine trebalo riješiti sve nedoumice kad su u pitanju imena lokalnih kao i svjetskih gradova, mjesta, sela.Hoćemo li u buduće pisati Paris ili Pariz, Mađarska ili Madžarska, Budinščina ili Budinšćina i slično odlučuje 12 članova. Oni će dati prijedloge i preporuke standardizacije geografskih imena kako bi se izgradila baza standardiziranih geografskih imena te se izradile smjernice za situacije kod kojih je bilo nedoumica.

- Ovo Povjerenstvo je nužno jer u hrvatskom jeziku imamo mnogo egzonima. To je naša tradicija jer smo pohrvatili mnoga strana imena. No zbog toga ujedno imamo i problem jer se imena iz stranih jezika moraju prevoditi pa na kraju se svakako pišu - pojasno nam je Željko Jozić iz Instituta za jezik. Članovi Povjerenstva za to neće primati naknade.      

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message