To je to što me zanima!

'Obitelj Miškić je razočarana i žele povećati šanse svom Dini'

Francuske vlasti su objavile da su prekinuli aktivnu potragu za Miškićem i još šestoricom pomoraca, no da su svi brodovi koji prolaze određenim dijelom Atlantika upozoreni da aktivno motre
Vidi originalni članak

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Neven Melvan, posjetio je u subotu obitelj kapetana Dine Miškića za kojim se traga još od 26. rujna na Atlantiku nakon havarije Bourbon Rhode broda. 

- Obitelj Miškić je, naravno, razočarana. Kao i svi mi, razočarani su postupkom Centra za traganje i spašavanje na Martinique. S druge strane, ne možemo kazati da to nije vijest koju nismo očekivali. Jučer smo poduzimali korake da to spriječimo. Nismo uspjeli nažalost u tome. Obitelj Miškić želi povećati šanse svome Dinu, ma koliko one male bile, i oni su svjesni da su s vremenom sve manje, ali žele svojim angažmanom  povećati njegove šanse, i to rade uspješno, i to trebaju nastaviti raditi, njih optimizam nije napustio - rekao je Melvan za Dnevnik HRT-a

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Obitelj je za potragu prikupila 82 tisuće eura, no Melvan smatra da privatna potraga na tako velikom području neće uroditi plodom. 

-  I toga su u obitelji svjesni. Tako da će oni sutra odlučiti što će s tim novcima, na kakav način će pokušati nešto poduzeti. Njihova je odluka i oni će o tome izvijestiti javnost - rekao je. 

Francuske vlasti su objavile da su prekinuli aktivnu potragu za Miškićem i još šestoricom pomoraca, no da su svi brodovi koji prolaze određenim  dijelom Atlantika upozoreni da aktivno motre. 

ISKUSNI VOJNI PILOT: 'Manja vjerojatnost pronalaska nije razlog za prekid potrage'

- To znači da brodovi u prolazu osmatraju i o onome što uoče obavještavaju Centar za traganje i spašavanje. Taj centar zahtjeva od svih brodova da pojačaju radarsko motrenje, da pojačaju vizualno motrenje i da obrate pažnju na sve uočeno - istaknuo je Melvan. Dodao je kako mnogi prate kretanje brodova. 

- Organizirano traganje je završeno. Hoće li se oni sad pregrupirati i organizirano krenuti natrag prema svojim matičnim lukama, a da pritom obave nekakvu dodatnu potragu, to je najvjerojatnija opcija - zaključio je. 

GRLIĆ RADMAN: 'Još smo uključeni u potragu, ne odustaje se od Dina Miškića'

Kaže i da su snimke satelita nešto u što još uvijek mogu polagati nadu. Te snimke svakodnevno stižu u EMSA-u (European Maritime Safety Agency), analiziraju se, uvećavaju do maksimalne razlučivosti.

- Ako se nešto pronađe na tim fotografijama odnosno snimkama, brodovi bi se u toj varijanti ipak vratili na teren i izvršili dodatna osmatranja. S obzirom na to da je riječ o ogromnom prostoru kojim je sad već jako teško prokrstariti s brodovima, smatramo da satelitske snimke imaju sad itekako smisla, kao jedna od posljednjih, ali dosta vrijednih opcija za daljnju potragu - poručio je. 

Idi na 24sata

Komentari 51

  • TomislavTopić 12.10.2019.

    Samo sateliti mogu pomoći a najveće pitanje glasi da li su se uopće uspjeli ukrcati na splav pri brzini vjetra od 240h i valovima od 20 metara ako su na splavu načiće ih slućajo neki brod nadajmo se žive ako već sateliti ne pomažu ali sada bi sve trebalo staviti na satelite oni su najveća nada da se ćim prije pronađu ako ih satelit i ne uhvate vrlo vjerojatno splav nije niti otvorena bez obzira na sve podrška obitelji...

  • livija i ja 12.10.2019.

    Novci su skupljani za potragu pa bi bilo dobro da se tako i potroše i da ih nađu jer još ima nade da su živi.

  • 12.10.2019.

    Ljudi moji dali ste upoznati sa činjenicom da su do sada od 7 pronađenih pomoraca sve bili posada dok nije pronađen niti jedan časnik palube i stroja. Oni su činili preostalu 7icu zajedno sa elektricarem. Što vam to sve govori? Časnici su do kraja pokušavali spasiti brod, održavat komunikaciju i bojim se i pomisliti sta je bilo kad je brod išao u black out i valovi ga okrenuli na bok kako je sve završilo i dali su se na vrime uspjeli skapulat sa broda.

Komentiraj...
Vidi sve komentare