To je to što me zanima!

Obiteljski liječnici počinju s testiranjima: 'Još nismo dobili upute, ne znamo kako će to biti'

Naputkom Ministarstva neki od liječnika već su pripremljeni i naručili su testove za svoje ordinacije. S druge strane, odluka neke zbunjuje i ne znaju što očekivati
Vidi originalni članak

Većina liječnika primarne zdravstvene zaštite od ponedjeljka počinje testiranje brzim antigenskim testovima. Iako dio njih još nije spreman, neki ga već obavljaju.

Diljem Osječko-baranjske županije sve je organizirano na 70 lokacija.

- 13. siječnja dobili smo naputak Ministarstva o brzom testiranju koji je namijenjen svim liječnicima obiteljske medicine i zaštite djece predškolske djece. Stoji da se u testiranju trebaju uključiti i svi liječnici obiteljske medicine i liječnici za zaštitu predškolske djece i to na način da dio svog radnog vremena odvoje za testiranje. Preporuka je da to bude na početku, ili na kraju radnog vremena kako bi se izbjegli rizični kontakti, rekla je u Dnevniku HTV-a Justinija Steiner, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. 

U petak su preuzeli testove i rasporedili ih po svojim lokacijama. 

- U samom Domu zdravlja organizirali smo se da ćemo testiranje provoditi na izdvojenim lokacijama. Neće se testirati u samim ordinacijama. 

NE MOGU IH VIŠE 'PO GUZI' Ćiro: Moja se djeca ne žele cijepiti, imaju idiotsku filozofiju i zato ne razgovaram s kćeri!

Dvije trećine liječnika obiteljske medicine su privatnici koncesionari i dužni su sami organizirati prostor i vrijeme, a Dom zdravlja je dužan dostaviti testove - ističe i dodaje:

- Svaki pacijent koji ima potrebu za testiranjem, može se testirati uz narudžbu da se ne vi stvarale gužve - istaknula je Steiner. 

Brzo antigensko testiranje

Doktor Tiljak nabavio je 100 testova za svoju ordinaciju.

- Mi ćemo to sve odradit kao što smo sve zadatke odradili i cijepljenje i liječenje od COVID-a i kronične bolesti dakle sve smo odradili, umorni jesmo i nismo sretni sa novim opterećenjem, ali sve ćemo to odraditi, rekao je prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine.

Odradit će to i djelatnici doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije. 5 tisuća brzih antigenskih testova stiglo je u tamošnje ambulante.

- Mi sad moramo postavit dijagnozu i napraviti i dijagnostiku, mislim da će to dodatno opterećivati liječnike obiteljske medicine koji su i sad prenatrpani poslom i administracijom -  rekla je Nada Dogan, dr. med. spec. obit. med., ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

ODLUKE KROJENE POLITIKOM Katastrofe Stožera: Kako smo sistematski pregaženi od covida

Organizacija je, kažu, najveći izazov, već je bilo nezgodnih situacija.

- Došli su već pacijenti, došli su u čekaonicu među zdrave pacijente. Došli su nepozvani, znači, doktorica koja radi sa mnom u smjeni onda ga je izvela van i tamo uzela bris - navodi Dubravko Leskovar, doktor iz ambulante Pregrada, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

Dio liječnika i dalje negoduje i očekuje jasne upute.

- Što će biti od ponedjeljka ne znam, nisam dobila od petka BAT-ove, nemam prostor niti vrijeme to početi raditi. Isto tako nema apsolutno ni jednog stručnog obrazloženja ni upute od strane epidemiologa - ističe Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Ekscem 17.01.2022.

    Upute su toliko jednostavne da svatko tko zna čitati može sam napraviti. Oni koji su čuli za lakmus papir znaju o čemu pričam.

  • Čistokrvni gmo free 17.01.2022.

    Pa neka ih testiraju na javnim površinama ako se boje da zarazu ne unesu u bolnicu....🙉

  • matalan 17.01.2022.

    obiteljske toskičkine mimoze toliko su zbunjene da je bolje koroni da abdicira da se ne zarazi cendranjem sestrica

Komentiraj...
Vidi sve komentare