To je to što me zanima!

Odbio 'Trumpov sporazum' te ga je optužio da krši obećanja

Opet nije došlo do sporazuma između SAD-a i Irana. Iranski predsjednik Hasan Rohani odbio je 'Trumpov sporazum', koji je trebao zamijeniti iranski nuklearni sporazum. Dogovor između država se se ne nazire
Vidi originalni članak

Iranski predsjednik Hasan Rohani odbacio je u srijedu prijedlog o novom 'Trumpovom sporazumu' u svrhu rješavanja nuklearnog spora, izjavivši kako je to 'čudna' ponuda i kritizirajući američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvijek krši obećanja.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je pohvalio Trumpa za umješnost u sklapanju dogovora, pozvao je u utorak američkog čelnika da zamijeni iranski nuklearni sporazum s velikim silama iz 2015. svojim novim sporazumom kako bi osigurao da Teheran ne dođe u posjed nuklearnog oružja.   

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Trump je rekao da se slaže s Johnsonom da bi 'Trumpov sporazum' trebao zamijeniti iranski nuklearni sporazum.

U govoru koji je prenosila televizija, Rohani je pozvao Washington da se vrati u nuklearni sporazum iz kojega se povukao 2018.

- Taj gospodin premijer u Londonu, ne znam kako on razmišlja. On kaže da ostavimo po strani nuklearni sporazum i pokrenemo Trumpov plan. Ako poduzmete krivi korak, to će biti na vašu štetu. Izaberite pravi put. Pravi put je povratak u nuklearni sporazum - rekao je Rohani.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u srijedu da nuklearni sporazum nije mrtav te kako nije siguran da bi bilo kakav novi Trumpov sporazum trajao.

POGUNULI PUTNICI I POSADA Novi video: Ukrajinski avion pogođen je s dva projektila

- Sjedinjene Države nisu provele obveze iz postojećeg sporazuma... Imao sam američki sporazum i Amerika ga je prekršila. Kad bih imao Trumpov sporazum koliko bi on trajao - rekao je Zarif na sigurnosnoj konferenciji u New Delhiju.

Iran je zainteresiran za diplomaciju, ali ne i za pregovore sa SAD-om, kazao je on dodavši da je postojeći sporazum među "najboljim dogovorima" koje je mogao zamisliti.

Rohani i Zarif govorili su dan nakon što su Britanija, Francuska i Njemačka formalno optužile Iran za kršenje odredbi nuklearnog sporazuma, što je korak koji bi mogao dovesti do obnavljanja sankcija UN-a.

DVOJE IRANACA RANJENO Izvedeli novi raketni napad na američku vojnu bazu u Iraku

Zarif je izjavio da će odgovoriti na pismo koje su poslale tri europske države i istaknuo je da budućnost sporazuma, koji "nije mrtav", ovisi o Europi.

U utorak su Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale mehanizam za rješavanje sporova u sklopu nuklearnog sporazuma, nakon što je Iran nastavio kršenje sporazuma sklopljenoga 2015. Diplomati su kazali da je svrha te odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a, rekli su.

Tri svjetske sile obavijestile su Europsku uniju o odluci da aktiviraju mehanizam.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • kakomijetakomije 15.01.2020.

    što god neki pisali ili mislili,Iran je zaista suverena država i neće sve prihvatiti što im se nameće već samo što im odgovara.malo je danas takvih država.

Komentiraj...
Vidi sve komentare