To je to što me zanima!

Odluka Ustavnog suda: Ipak neće biti referenduma o ćirilici

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ustavni sud je odluku objavio na službenim stranicama. Zahtjev za raspisivanje referenduma podnijela je građanska inicijativa Stožer za obranu hrvatskog Vukovara
Vidi originalni članak

Ustavni sud je u utorak na sjednici donio odluku da se referendum o ćirilici neće održati. Obrazloženje odluke objavljeno je na stranicama Ustavnog suda.

Rok za donošenje ocjene ustavnosti referendumskog pitanja bio je 30 dana, a sud je zaključio kako pitanje nije u skladu s Ustavom.

Hrvatski sabor uputio je referendumskom pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti. Zahtjev za raspisivanje referenduma podnijela je građanska inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara".

Referendumom se tražilo da se dvojezični natpisi postavljaju u sredinama u kojima ima najmanje 50 posto plus jedan manjinskog stanovništva. Stožer je prikupio više od 576 tisuća potpisa građana, a akcija je uslijedila nakon što su u Vukovaru prošle godine na sve državne institucije postavljeni dvojezični natpisi; na latinici i ćirilici. 

'Nijedna država ne postupa tako s ratnim herojima'

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izrazio je veliko nezadovoljstvo početkom sudskih postupaka protiv 22 osobe, a vezano uz skidanje i razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, javlja HRT.

-Nijedna država u svijetu ne postupa ovako prema svojim veteranima i herojima kao što to čini Hrvatska. Sigurno je da nitko od nas ne mrzi niti Srbe niti ćirilicu, samo tražimo da se provode zakoni i Ustav, a oni se u slučaju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru krše - rekao je član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić na današnjoj konferenciji za novinare.

-Mi i dalje smatramo kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene protuzakonito i protuustavno. Na sve optužne prijedloge napisali smo prigovor jer želimo da se u sudskom postupku koji treba uslijediti dođe do prave istine - kazao je Iljkić.

U vukovarskom Stožeru smatraju neprihvatljivim navode iz optužnih prijedloga da su oni koji su sudjelovali u uklanjanju ploča to činili s izrazito niskim pobudama.

Idi na 24sata

Komentari 728

  • prika jesan ti reka 13.08.2014.

    ae boga ti ka da san krenija citati neki srpski portal! ope se ovi neguzili na prva mista ka da imadu sta pametno za rec osin slavit tita i partiju....ma nima boga da bude te cirilice dok i zadnji hrvat dise hrvatskoga zraka!!!!

  • KAO 13.08.2014.

    Kada su Bugari usli u EU morali su sva cirilicna slova na auto tablama zamijeniti sa latinicnim. A cini mi se da su Bugari vecina u Bugarskoj. Prema tome Vukovar je Europski grad

  • Kiki_Riki 13.08.2014.

    I tako pobiješ volju 700.000 građana...iako referendum uopće nije usko vezan uz ćirilicu :) vidi se da ne znate koje je referendumsko pitanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare