Obavijesti

News

Komentari 728

Odluka Ustavnog suda: Ipak neće biti referenduma o ćirilici

Odluka Ustavnog suda: Ipak neće biti referenduma o ćirilici
2

Ustavni sud je odluku objavio na službenim stranicama. Zahtjev za raspisivanje referenduma podnijela je građanska inicijativa Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

VIDEO

Ustavni sud je u utorak na sjednici donio odluku da se referendum o ćirilici neće održati. Obrazloženje odluke objavljeno je na stranicama Ustavnog suda.

Rok za donošenje ocjene ustavnosti referendumskog pitanja bio je 30 dana, a sud je zaključio kako pitanje nije u skladu s Ustavom.

Hrvatski sabor uputio je referendumskom pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti. Zahtjev za raspisivanje referenduma podnijela je građanska inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara".

Referendumom se tražilo da se dvojezični natpisi postavljaju u sredinama u kojima ima najmanje 50 posto plus jedan manjinskog stanovništva. Stožer je prikupio više od 576 tisuća potpisa građana, a akcija je uslijedila nakon što su u Vukovaru prošle godine na sve državne institucije postavljeni dvojezični natpisi; na latinici i ćirilici. 

'Nijedna država ne postupa tako s ratnim herojima'

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izrazio je veliko nezadovoljstvo početkom sudskih postupaka protiv 22 osobe, a vezano uz skidanje i razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, javlja HRT.

-Nijedna država u svijetu ne postupa ovako prema svojim veteranima i herojima kao što to čini Hrvatska. Sigurno je da nitko od nas ne mrzi niti Srbe niti ćirilicu, samo tražimo da se provode zakoni i Ustav, a oni se u slučaju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru krše - rekao je član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić na današnjoj konferenciji za novinare.

-Mi i dalje smatramo kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene protuzakonito i protuustavno. Na sve optužne prijedloge napisali smo prigovor jer želimo da se u sudskom postupku koji treba uslijediti dođe do prave istine - kazao je Iljkić.

U vukovarskom Stožeru smatraju neprihvatljivim navode iz optužnih prijedloga da su oni koji su sudjelovali u uklanjanju ploča to činili s izrazito niskim pobudama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 728
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...