To je to što me zanima!

Odustaje se od otplate duga na rate, ovrhe će ići u dva vala...

Vlada još uvijek traži model za sprečavanje tsunamija ovrha koji prijeti nakon 18. listopada, kada istječe moratorij na ovrhe, uveden zbog okolnosti nastalih zbog pandemije koronavirusa, piše Jutarnji list
Vidi originalni članak

Prvi put je tromjesečni moratorij uveden 17. travnja, a nakon njegova isteka u srpnju, Vlada ga je odlučila produljiti za još tri mjeseca. Zastoj ovrha u prvom je tromjesečju bio uveden za ukupno 1,089.620 osnova za plaćanje, a odnosile su se na 234.587 građana i 10.269 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost obrtnika.

Prema nekim neslužbenim procjenama, nakon 18. listopada, kada istekne i drugi moratorij, odjednom bismo mogli imati oko 400.000 građana pod ovrhom. Kako bi ublažila udar, Vlada je najprije razmišljala o tome da se omogući obročna otplata duga, no nakon nekoliko sastanaka s javnim bilježnicima i ovrhovoditeljima, od toga se odustalo.

DUŽNIČKO ROPSTVO Oko 400.000 građana strepi od ovrha koje stižu 18. listopada

S jedne strane, taj model nije prihvatljiv ovrhovoditeljima, a mogao bi izazvati i praktične probleme. Suci su, naime, komentirali kako bi to moglo izazvati seriju prigovora, što bi predmete preselilo na sud i zakompliciralo njihovo rješavanje.

Prema neslužbenim informacijama, trenutačno je na stolu prijedlog prema kojemu bi se ovrhe provodile u dva vala.

U prvome bi se rješavale one koje su zaprimljene do 18. srpnja, odnosno u prva tri mjeseca moratorija. Te bi se ovrhe na temelju vjerodostojne isprave počele provoditi od 19. listopada.

KLUB MOSTA: Traže vraćanje ovrha na sudove

U drugome valu rješavale bi se ovrhe koje su stigle u drugom tromjesečju, između srpnja i listopada, a one bi se počele provoditi od 1. siječnja 2021. godine.

Ovrhe koje bi stigle od 25. listopada nadalje odmah bi se stavile u proceduru i provodile bi se bez ikakvih odgoda, donosi Jutarnji list.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 10.09.2020.

    Zivjelo svjetlo

  • Jk80 09.09.2020.

    Crna macka.A sta ako je osoba ostsla bez posla u ovoj prciji od drzave!Kaki da placa?E vidis to je problem,zato kazem koji me biljeznik ovrsi,ja njemu sve uzmem.Uzmem mu sve sto je stekao,i jos ce bi mi se isprcavao,to garantiram.

  • John Doe Jr. 09.09.2020.

    mene samo zanima kada će se vratiti veliki hrvat i katolik u republiku hrvatsku miroslav kutle koji je zahvaljujući nevin hrvatskom pravosuđu

Komentiraj...
Vidi sve komentare