To je to što me zanima!

Okusi Hrvatske: Zubatac, lignje i šaran na rašljama za gurmane

Osim jadranskih specijaliteta, zubatca ulovljenog kod Palagruže i svježe donesenim na Chill&Grill, posjetitelji su mogli degustirati i jadranske lignje, a kasnije i slavonski specijalitet - šaran na rašljama...
Vidi originalni članak

Treći dan petog po redu Chill&Grill festivala kuhali su vrsni chefovi specijalitete iz Dalmacije, Slavonije te Istre i Kvarnera. Gastro avanturu Lijepom našom započeli smo u Dalmaciji, sa Stjepanom Sliškovićem iz Konobe Galinac koja se nalazi u Brelima.

Stipe je započeo sa paštetom od kozica, a kuharska ekipa je cooking stage ukrasila izrezbarenim lubenicama s morskim motivima koje su oduševile posjetitelje. Kako kaže, sve namirnice su domaće i nabavljaju se svježe.

- Tajna je u svježim očišćenim kozicama kojima dodajemo bijelo vino, sir i naravno sol i papar - objasnio je.

Pripremao je i salatu od hobotnice koju su poslužili uz domaći kruh pečen ispod peke. Stipe se pohvalio velikim zubacem ulovljenim kod Palagruže i svježe donesenim na Chill&Grill, a posjetitelji su mogli degustirati i jadranske lignje. 

Stipe je naglasio kao glavni dodatak upravo maslinovo ulje, koje koristi u gotovo svim receptima. 

Dok se riba pekla, uz glavni stage mali i veliki su se okušali u nogometnom pikadu i osvojili brojne nagrade. 

Nakon dalmatinskih recepata stigao nam je Vladimir Škrobo Bajo iz restorana Baranjska kuća, koji je poznat kao jedan od pionira turizma u Baranji. Restorane koji su prezentrirali jela s proizvodima karakterističnim za pojedinu hrvatsku regiju okupila je Hrvatska obrtnička komora kao partner projekta Chill&Grill. Uz podršku Ceha ugostitelja HOK-a predstavili su tradicionalne načine pripremanja hrane, ali prezentirali i suvremeni pristup kulinarstvu s ciljem isticanja kvalitete domaćih namirnica.

Dok je pripremao šarana za pečenje na rašljama ispričao nam je da svake godine u Baranji organiziraju brojne manifestacije među kojima je i Čvarak fest. Uz riječnu ribu, pripremali su na roštilju meso crne svinje, čiju su degustaciju posjetitelji nestrpljivo čekali. 

Uz pozornicu gosti festivala mogli su i isprobati voziti novi Citroen C4 automatik, a gospođa Mirjana koja inače vozi stariji model htjela je usporediti automobile:

- Nisam vozila automatika još, ali nije to nikakav problem. Auto je zbilja divan, udoban i komforan - rekla je.

Sjajna svirka soul benda

Ljubitelj dobrog bluesa i rocka večeras su došli na svoje jer se na stage popeo popularni Sunnysiders band i DJ Doc Cedro. Predvođen karizmatičnim autorskim snagama, Borisom Hrepićem iz Daleke obale i Antonijom Vrgoč, ova iznimno kvalitetna grupa otvarala je nastupe najvećim imena u svijetu bluesa kao što su Johnny Winter, Ana Popović, Eric Sardinas, Manu Lanvin i Eric Noden & Joe Filisko, a posjetitelji Chill&Grilla ove su godine uživali u njihovoj živoj svirci i plešući na njihove skladbe. 

U ponedjeljak dođite s nama bodriti Vatrene

Ponedjeljak u 18:00 sigurno ste rezervirali za gledanje tekme - zato okupite ekipu i svratite na Jarun jer utakmicu Hrvatske protiv Španjolske svakako vrijedi pogledati na velikoj plazmi i u navijačkoj atmosferi, uz hladno piće i dobru klopu. Nakon utakmice (i nadamo se pobjede) ostanite chillati s ekipom uz odličan ritam DJ-a Stanka Bondže koji će vas zabavljati sve do 23:00. 

Detaljan program cijelog Chill&Grilla pogledajte ovdje. Tijekom festivala očekuje vas sjajna hrana i zabava, live svirke bendova i nastupi DJ-a te razne druge aktivnosti, čak i za one najmlađe.

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count, Hrvatska Obrtnička Komora i Hilton.

CHILL&GRILL Marko Palfi: Lungić se prije pečenja na roštilju marinira u maslinovu ulju i začinima...

 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Aufsteiger 27.06.2021.

    Pitanje je kvalitete i cijene, bio prije 2 g, to nije imalo veze, ni šaran, ni riba, ni roštilj. A koštalo.. Vino glavoboljček, industrijski jeftilen pun sumpora za 80 kn, sad je valjda i više i lošije.

  • GUSLA_OFCA 27.06.2021.

    u srid lita....lignje.........ha ha ha ....smrznut galofag za kontinentalce

  • posljednji zagorac 27.06.2021.

    Doktor mi je prepisal baš tim redom... 😉 uz obavezna tekuča pitanja!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare