To je to što me zanima!

One upravljaju dizalicom, gase požare i - mijenjaju vam gume

One su odmalena znale što žele raditi, a sada su to i ostvarile. Vulkanizerka, vozačica autobusa, dizaličarka - one svoj posao rade jednako dobro kao i muški kolege
Vidi originalni članak

Marija (21) je najmlađa vozačica autobusa

Rođena sam za vožnju, to su mi uvijek govorili, kaže Marija Šipura (21), najmlađa vozačica autobusa u Hrvatskoj.

Ovu djevojku iz Kloštar Ivanića, koja trenutno živi u Božjakovini blizu Zagreba, kotači raznih vrsta odmalena su privlačili. Prvo bicikl i role, a nakon upisa u srednju prometnu školu, pored automobila, posebno se zainteresirala za buseve i kamione.

- Što veće to bolje. U početku sam htjela polagati za vozačicu kamiona, ali sumnjali su da ću sa svojih 45 kilograma i 163 centimetra visine moći utovarivati i istovarivati. Onda sam odabrala autobus - objašnjava Marija.

Ispit je svladala otprve i u roku desetak dana već je bila za volanom. Dobila je posao u zagrebačkom prijevoznom poduzeću Croatia bus.

- Zahvalna sam šefu koji mi je ukazao povjerenje i dao mi posao iz snova. Ne mogu biti sretnija - tvrdi prezadovoljna Šipura, koja putuje uglavnom do Jadrana. Vozi do Splita, Zadra, a skokne i do Rovinja. Svojem poslu ne može naći manu.

- Uz poslovne obveze, stignem i sve ono što radim privatno. Sve je lako kad radiš ono što voliš, a ja obožavam svoj posao. Biti na putu, za volanom, jednostavno voziti, meni nema ništa bolje od toga - kaže Marija.

Bila je čistačica, a onda preuzela komande toranjske dizalice

Tijekom tjedna upravlja toranjskom dizalicom, a vikendima Splićanka Katica Barada (41) kran zamjenjuje mikrofonom. I pjeva u gostionicama i na vjenčanjima. Radila je u škveru 20 godina.

- Bila sam čistačica 11 godina, a onda sam podigla pogled prema dizalici i odlučila uhvatiti komande u ruke - kaže Katica.

Završila je tečaj i devet godina bila jedna od šest škverskih dizaličarki. No rezovi zaposlenih zahvatili su i nju. Završila je na burzi, no nije se ondje dugo zadržala. Otišla je u firmu Mucić & Co i ponudila im svoje znanje i iskustvo, a oni su je zaposlili.

- Jedina sam dizaličarka, ali kolege su super, prezadovoljna sam. Jedino je malo gadno kad zapuše vjetar i trese nas na 40 metara visine - veselo će Katica.

Uz sve to, stiže odraditi i sve obveze u kućanstvu, u kojem živi sa suprugom i dvojicom sinova.

Jedina u Požeško-slavonskoj županiji ide na intervencije

- Vatrogasac sam postala igrom slučaja . Privukao me adrenalin i želja da spašavam živote. Stalno sam od prijateljice, koja je zaposlena kao blagajnica u DVD-u, slušala o borbama s vatrom. S vremenom sam shvatila da je to moj posao iz snova - kaže Lipičanka Bernardica Mihajlović (43), jedina žena u požeško-slavonskoj županiji koja ide na intervencije. 

Već sa 16 bila je vlasnica vulkanizerske radionice


Automobili su još jedna stvar koja se automatski povezuje s muškarcima. No unatoč čuđenju i nevjerici, Riječanka Lidija Malešić (38) ustrajala je u želji da nauči što više o autima. Već 16 godina vlasnica je vulkanizerske radionice. 

- Završila sam za frizerku, ali to me nikada nije zanimalo. Koristi mi samo kad šišam svoje blizance. Kad sam dobila priliku učiti od vrsnog mehaničara, prihvatila sam to objeručke i ostvarila svoj san - kaže nasmijana Lidija. Kaže da su se, kad je počinjala, ljudi više čudili, no sad je već svi znaju. 

Više pročitajte u specijalu Dan žena

Idi na 24sata

Komentari 60

  • orim1501 08.03.2016.

    mjenjaju gume ali koje...

  • reptil69 07.03.2016.

    nita novo, kroz povijest su radile sve moguće muške poslove , čak i ratnice i vladarice največih carstava! jedino što mene smeta kod današnjih žena je što im za vodjenje ljubavi više ne trebaju muškarci! naučile ručni rad jedna drugoj, e to mi je žaoooo, joooooj

  • zeleos 07.03.2016.

    primam zidare i tesare u stalni radni odnos. moze i zene. osijek i okolica

Komentiraj...
Vidi sve komentare