Obavijesti

News

Komentari 60

One upravljaju dizalicom, gase požare i - mijenjaju vam gume

One upravljaju dizalicom, gase požare i - mijenjaju vam  gume
4

One su odmalena znale što žele raditi, a sada su to i ostvarile. Vulkanizerka, vozačica autobusa, dizaličarka - one svoj posao rade jednako dobro kao i muški kolege

VIDEO

Marija (21) je najmlađa vozačica autobusa

Rođena sam za vožnju, to su mi uvijek govorili, kaže Marija Šipura (21), najmlađa vozačica autobusa u Hrvatskoj.

Ovu djevojku iz Kloštar Ivanića, koja trenutno živi u Božjakovini blizu Zagreba, kotači raznih vrsta odmalena su privlačili. Prvo bicikl i role, a nakon upisa u srednju prometnu školu, pored automobila, posebno se zainteresirala za buseve i kamione.

- Što veće to bolje. U početku sam htjela polagati za vozačicu kamiona, ali sumnjali su da ću sa svojih 45 kilograma i 163 centimetra visine moći utovarivati i istovarivati. Onda sam odabrala autobus - objašnjava Marija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
24sata

Ispit je svladala otprve i u roku desetak dana već je bila za volanom. Dobila je posao u zagrebačkom prijevoznom poduzeću Croatia bus.

- Zahvalna sam šefu koji mi je ukazao povjerenje i dao mi posao iz snova. Ne mogu biti sretnija - tvrdi prezadovoljna Šipura, koja putuje uglavnom do Jadrana. Vozi do Splita, Zadra, a skokne i do Rovinja. Svojem poslu ne može naći manu.

- Uz poslovne obveze, stignem i sve ono što radim privatno. Sve je lako kad radiš ono što voliš, a ja obožavam svoj posao. Biti na putu, za volanom, jednostavno voziti, meni nema ništa bolje od toga - kaže Marija.

Bila je čistačica, a onda preuzela komande toranjske dizalice

Tijekom tjedna upravlja toranjskom dizalicom, a vikendima Splićanka Katica Barada (41) kran zamjenjuje mikrofonom. I pjeva u gostionicama i na vjenčanjima. Radila je u škveru 20 godina.

- Bila sam čistačica 11 godina, a onda sam podigla pogled prema dizalici i odlučila uhvatiti komande u ruke - kaže Katica.

Završila je tečaj i devet godina bila jedna od šest škverskih dizaličarki. No rezovi zaposlenih zahvatili su i nju. Završila je na burzi, no nije se ondje dugo zadržala. Otišla je u firmu Mucić & Co i ponudila im svoje znanje i iskustvo, a oni su je zaposlili.

- Jedina sam dizaličarka, ali kolege su super, prezadovoljna sam. Jedino je malo gadno kad zapuše vjetar i trese nas na 40 metara visine - veselo će Katica.

Uz sve to, stiže odraditi i sve obveze u kućanstvu, u kojem živi sa suprugom i dvojicom sinova.

Jedina u Požeško-slavonskoj županiji ide na intervencije

- Vatrogasac sam postala igrom slučaja . Privukao me adrenalin i želja da spašavam živote. Stalno sam od prijateljice, koja je zaposlena kao blagajnica u DVD-u, slušala o borbama s vatrom. S vremenom sam shvatila da je to moj posao iz snova - kaže Lipičanka Bernardica Mihajlović (43), jedina žena u požeško-slavonskoj županiji koja ide na intervencije. 

Već sa 16 bila je vlasnica vulkanizerske radionice


Automobili su još jedna stvar koja se automatski povezuje s muškarcima. No unatoč čuđenju i nevjerici, Riječanka Lidija Malešić (38) ustrajala je u želji da nauči što više o autima. Već 16 godina vlasnica je vulkanizerske radionice. 

- Završila sam za frizerku, ali to me nikada nije zanimalo. Koristi mi samo kad šišam svoje blizance. Kad sam dobila priliku učiti od vrsnog mehaničara, prihvatila sam to objeručke i ostvarila svoj san - kaže nasmijana Lidija. Kaže da su se, kad je počinjala, ljudi više čudili, no sad je već svi znaju. 

Goran Kovačić/Pixsell

Više pročitajte u specijalu Dan žena

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!