To je to što me zanima!

Oporba u Zadru optužila župana Longina (HDZ): '1991. godine pretukao je hrvatske vojnike'

Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država, kažu iz Akcije mladih
Vidi originalni članak

Zadarska stranka Akcija mladih optužila je zadarskog župana Božidara Longina (HDZ) da je kao vojni policajac premlaćivao hrvatske vojnike 1991. godine i protiv njega su podnijeli prijavu.

- Prekjučer smo zaprimili obilnu dokumentaciju koja upućuje na ozbiljan događaj iz 1991. godine i koja nas je šokirala. Dostavili smo svu dokumentaciju Državnom odvjetništvu, zajedno s istražnim zakonom. Dokumenti Službe sigurnosti RH i dokumenti Ministarstva obrane nepobitno ga terete za djela koja se svrstavaju u članak 9. kaznenog zakona, a koja se odnosi na zločine iz rata, a za to nema zastare. Djela su šokantna jer se radi o pogreški o postupanju prema dvoje hrvatskih vojnika kojima su oni svjedočili, a zasniva se na tome da je Božidar Longin, tada ratni policajac, premlatio dvojicu hrvatskih vojnika, udarcima u glavu, prsa, vrat i leđa više od 50 puta, dok jedan od njih nije pao u nesvijest. To premlaćivanje počinjeno je pogreškom, pa se možemo zapitati kako su prolazili pripadnici suprotstavljene vojske ako je tako premlatio dva hrvatska vojnika. Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država. Tu pravnu državu spriječio je HDZ zato što ove dokumente državne službe i ministarstva posjeduju već 30 godina. Na osnovi tih dokumenata jedan od tih vojnika dobio je i invaliditet - rekla je Marijana Botić iz Akcije mladih.

VIDEO: PRIJETIO ŽUPANU LONGINU? Vijećniku u Zadru pretresli kuću zbog objave na Fejsu: 'Poslali mu policiju zbog starog statusa'

Večernji list je objavio dokumente koje im je dostavila zadarska oporba u kojima vojnici opisuju sporni događaj iz 1991. godine. Svjedočanstva su napisana rukom u kojima među ostalim stoje sljedeći navodi:

"Tuče ga nemilosrdno svim i svačim, na betonu je, leži. Tuče i samo tuče..."

Dalje se spominje kako im se onaj tko ih je pretukao ispričao radi greške, a među dokumentima je i potvrda Ministarstva obrane da je jedan pripadnik 112. brigade ozlijeđen udarcima kundakom puške u glavu, vrat, leđa i prsa. Također stoji kako je do toga došlo greškom pripadnika Specijalne vojne policije prilikom pritvaranja u Domu zrakoplovstva u Zadru.

U dokumentima pretučeni vojnici imenom spominju današnjeg zadarskog župana Longina, a priložena je i liječnička dokumentacija koja potvrđuje ozljede kod vojnika.

Zadarski župan Božidar Longin preko svog glasnogovornika je izjavio: 

"Ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu i na svoj doprinos u stvaranju naše države, od dobrovoljačkih postrojbi pa do slavne Oluje. Podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija koristi u svrhu prljave predizborne kampanje samo pokazuje bezidejnost i ispraznost njihove politike.  Kada netko nema ni viziju ni program, onda se vraća 30 godina unatrag umjesto da gleda prema budućnosti. Svoju radnu energiju želim i dalje usmjeriti na budućnost i dobrobit građana. Nastavit ćemo, sigurno i dalje, razvijati Zadarsku županiju i stvarati bolje uvjete života svih naših stanovnika".

Idi na 24sata

Komentari 64

  • nap 01.05.2021.

    Koliko samo hdz ima afera

  • 01.05.2021.

    sejo mentor

  • 01.05.2021.

    nista cudno....ima njih punu u toj sekti koji su se samo prilagodili novom vremenu i okrenuli kapute na drugu stranu...nijima je i vjera i nacionalnost novac....dno dna ljudskosti....a vi gusketine u magli glasajte za njih....a vi većina koja ne idete na izbore vi ste ljudi s "posebnim potrebama"

Komentiraj...
Vidi sve komentare