News

Komentari 64

Oporba u Zadru optužila župana Longina (HDZ): '1991. godine pretukao je hrvatske vojnike'

Oporba u Zadru optužila župana Longina (HDZ): '1991. godine pretukao je hrvatske vojnike'

Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država, kažu iz Akcije mladih

Zadarska stranka Akcija mladih optužila je zadarskog župana Božidara Longina (HDZ) da je kao vojni policajac premlaćivao hrvatske vojnike 1991. godine i protiv njega su podnijeli prijavu.

- Prekjučer smo zaprimili obilnu dokumentaciju koja upućuje na ozbiljan događaj iz 1991. godine i koja nas je šokirala. Dostavili smo svu dokumentaciju Državnom odvjetništvu, zajedno s istražnim zakonom. Dokumenti Službe sigurnosti RH i dokumenti Ministarstva obrane nepobitno ga terete za djela koja se svrstavaju u članak 9. kaznenog zakona, a koja se odnosi na zločine iz rata, a za to nema zastare. Djela su šokantna jer se radi o pogreški o postupanju prema dvoje hrvatskih vojnika kojima su oni svjedočili, a zasniva se na tome da je Božidar Longin, tada ratni policajac, premlatio dvojicu hrvatskih vojnika, udarcima u glavu, prsa, vrat i leđa više od 50 puta, dok jedan od njih nije pao u nesvijest. To premlaćivanje počinjeno je pogreškom, pa se možemo zapitati kako su prolazili pripadnici suprotstavljene vojske ako je tako premlatio dva hrvatska vojnika. Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država. Tu pravnu državu spriječio je HDZ zato što ove dokumente državne službe i ministarstva posjeduju već 30 godina. Na osnovi tih dokumenata jedan od tih vojnika dobio je i invaliditet - rekla je Marijana Botić iz Akcije mladih.

Večernji list je objavio dokumente koje im je dostavila zadarska oporba u kojima vojnici opisuju sporni događaj iz 1991. godine. Svjedočanstva su napisana rukom u kojima među ostalim stoje sljedeći navodi:

"Tuče ga nemilosrdno svim i svačim, na betonu je, leži. Tuče i samo tuče..."

Dalje se spominje kako im se onaj tko ih je pretukao ispričao radi greške, a među dokumentima je i potvrda Ministarstva obrane da je jedan pripadnik 112. brigade ozlijeđen udarcima kundakom puške u glavu, vrat, leđa i prsa. Također stoji kako je do toga došlo greškom pripadnika Specijalne vojne policije prilikom pritvaranja u Domu zrakoplovstva u Zadru.

U dokumentima pretučeni vojnici imenom spominju današnjeg zadarskog župana Longina, a priložena je i liječnička dokumentacija koja potvrđuje ozljede kod vojnika.

Zadarski župan Božidar Longin preko svog glasnogovornika je izjavio: 

"Ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu i na svoj doprinos u stvaranju naše države, od dobrovoljačkih postrojbi pa do slavne Oluje. Podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija koristi u svrhu prljave predizborne kampanje samo pokazuje bezidejnost i ispraznost njihove politike.  Kada netko nema ni viziju ni program, onda se vraća 30 godina unatrag umjesto da gleda prema budućnosti. Svoju radnu energiju želim i dalje usmjeriti na budućnost i dobrobit građana. Nastavit ćemo, sigurno i dalje, razvijati Zadarsku županiju i stvarati bolje uvjete života svih naših stanovnika".

Najčitaniji članci