To je to što me zanima!

Oprez! U Zagrebu i danas moguće povišene razine ozona

Osjetljive skupine građana, poput male djece, trudnica, starijih građana s kroničnim respiratornim bolestima i plućnim bolesnicima, osoba slabijeg zdravlja, mogle bi osjećati simptome iznenadne glavobolje, iritacije...
Vidi originalni članak

U četvrtak je u Zagrebu na mjernoj stanici Ksaverska ulica Ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) izmjerio visoku razinu prizemnog ozona. Prešao je prag obavješćivanja od 180 mikrograma po metru kubnom.

Prema riječima dr.Pehnec, piše N1, prag obavješćivanja trenutačno nije prekoračen, no vrlo lako je moguće da se to dogodi u nastavku dana, kao što je bio slučaj jučer. Radi se o nevalidiranim podacima, no moraju se objaviti u slučaju prekoračenja pragova prema Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućh tvari u zraku.

PREKORAČILA PRAG U Zagrebu zabilježili visoku razina ozona: Osjetljive skupine građana bi trebale pripaziti

Osjetljive skupine građana, poput male djece, trudnica, starijih građana s kroničnim respiratornim bolestima i plućnim bolesnicima, osoba slabijeg zdravlja, mogle bi osjećati simptome iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Građane mole da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju kada se prag obavješćivanja prekorači.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Vlad 09.07.2021.

    Koliko znam OZON je obogaćeni kisik ( O2 ) i nije štetan za ljude sa respiratornim poteškoćama već suprotno. Ozonski omotač oko planete štiti od štetnih zračenja a u medicini se koristi za liječenje. Vjerojatno se radi o freonu koji je izuzetno štetan i zabranjen kao punilo sprejeva i klima uređaja. Ozon nastaje za vrijeme oluja kada munje potiču vezanje kisika. Pošto je lakši od atmosfere ne zadržava se pri tlu posebno kod vrućina.

  • imal' tanje? 09.07.2021.

    Ima li cijepivo protiv toga?

Komentiraj...
Vidi sve komentare