Obavijesti

News

Komentari 2

U Zagrebu zabilježili visoku razina ozona: Osjetljive skupine građana bi trebale pripaziti

U Zagrebu zabilježili visoku razina ozona: Osjetljive skupine građana bi trebale pripaziti

Osjetljive skupine građana, poput male djece, trudnica, starijih građana s kroničnim respiratornim bolestima i plućnim bolesnicima, osoba slabijeg zdravlja, mogle bi osjećati simptome iznenadne glavobolje, iritacije...

U Zagrebu je u četvrtak izmjerena visoka razina ozona. Na mjernoj stanici Ksaverska ulica Ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) ustanovio je da je ta razina prekoračila prag obavješćivanja od 180 µg/m3. Vrijednost je zabilježena tijekom tri uzastopna sata mjerenja u periodu od 10 do 13 sati.

Iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša upozoravaju građane da je, s obzirom na visoke temperature i intenzitet sunčeva zračenja, moguć nastavak visokih koncentracija i prekoračenja praga u popodnevnim satima, a ako se nastave slični vremenski uvjeti i u narednim danima.

Osjetljive skupine građana, poput male djece, trudnica, starijih građana s kroničnim respiratornim bolestima i plućnim bolesnicima, osoba slabijeg zdravlja, mogle bi osjećati simptome iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Građane mole da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju kada se prag obavješćivanja prekorači.

Radi opreza, preporuka je da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno, da se ne otvaraju prozori i ne koristi mehaničku ventilaciju kojom se prostorije ubacuje zrak.

Za kuhanje treba koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo. Preporučeno je ne pušiti u prostorijama, te odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, pripravke pri kojima se koriste ljepila, boje i lakovi.

Treba odgoditi uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak. Preporuka je i koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila te ni na koji način ne pridonositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.