Obavijesti

News

Komentari 2

U Zagrebu zabilježili visoku razina ozona: Osjetljive skupine građana bi trebale pripaziti

U Zagrebu zabilježili visoku razina ozona: Osjetljive skupine građana bi trebale pripaziti

Osjetljive skupine građana, poput male djece, trudnica, starijih građana s kroničnim respiratornim bolestima i plućnim bolesnicima, osoba slabijeg zdravlja, mogle bi osjećati simptome iznenadne glavobolje, iritacije...

VIDEO

U Zagrebu je u četvrtak izmjerena visoka razina ozona. Na mjernoj stanici Ksaverska ulica Ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) ustanovio je da je ta razina prekoračila prag obavješćivanja od 180 µg/m3. Vrijednost je zabilježena tijekom tri uzastopna sata mjerenja u periodu od 10 do 13 sati.

Iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša upozoravaju građane da je, s obzirom na visoke temperature i intenzitet sunčeva zračenja, moguć nastavak visokih koncentracija i prekoračenja praga u popodnevnim satima, a ako se nastave slični vremenski uvjeti i u narednim danima.

Osjetljive skupine građana, poput male djece, trudnica, starijih građana s kroničnim respiratornim bolestima i plućnim bolesnicima, osoba slabijeg zdravlja, mogle bi osjećati simptome iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Građane mole da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju kada se prag obavješćivanja prekorači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Radi opreza, preporuka je da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno, da se ne otvaraju prozori i ne koristi mehaničku ventilaciju kojom se prostorije ubacuje zrak.

Za kuhanje treba koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo. Preporučeno je ne pušiti u prostorijama, te odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, pripravke pri kojima se koriste ljepila, boje i lakovi.

Treba odgoditi uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak. Preporuka je i koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila te ni na koji način ne pridonositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!