To je to što me zanima!

'Oslobađajuća presuda ne iznenađuje. To je naša zajednička nacionalna sramota'

Bivšem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu danas se treći put sudilo za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Županijski sud u Zagrebu ga je nepravomoćno oslobodio tih optužbi nakon što je dva put bio osuđen
Vidi originalni članak

S obzirom na odluke Vrhovnog i Ustavnog suda, koje su derogirale ono što je 2010. Sabor izglasao na inzistiranje SDP-a da bude ustavna norma o nezastarijevanju kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije i ratnog profiterstva, ne mogu reći da sam ovime previše iznenađen. Nažalost, ovakva odluka bila je očekivana i nećemo moći procesuirati sve one koji su se obogatili i na ratu zaradili. Srećom, za slično profiterstvo koje se danas događa u slučaju INA-e, ima onih koji će govoriti o tome, inzistirati da se to istraži i nećemo dopustiti da ode u zastaru, poručuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirajući nepravomoćno oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za slučaj ratnog profiterstva u slučaju Hypo.

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Presuda za ratno profiterstvo: Sanader nije kriv u aferi Hypo

Podsjetimo, u ranijim postupcima bio je osuđen dva puta, a presude su rušili Ustavni i Vrhovni sud. U obrazloženju ove oslobađajuće presude navodi se da je u odnosu na osnovno kazneno djelo nastupila apsolutna zastara, a da u odnosu na ratno profiterstvo nema štete za Hrvatsku jer je proviziju isplatila strana banka te da njezin iznos nije takav da bi doveo u pitanje funkcioniranje države tijekom rata i mirne reintegracije.

- Prema slijedu koji je bio do sada, bilo je za očekivati da će se nešto dogoditi u smjeru oslobađajuće presude. Nikako nije dobro da je proces trajao toliko dok nije došlo do oslobađajuće presude. Ovo je vrlo loša poruka za društvo i građane. Postavlja se pitanje gdje je granica i jesmo li svi jednaki pred zakonom - istaknula je predsjednica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec.

Ni ostatak oporbe nije iznenađen ovakvim ishodom.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU Sanader otkad je prvi put sjeo na optuženičku klupu do danas

- U našem društvu i u okvirima u kojima se krećemo nikakvih iznenađenja nema. Nakon te duge trakavice očito je odlučeno da ipak ide jedna oslobađajuća presuda, ali mislim da to nije dobro i šalje krivu poruku. Dobre poruke bi bile da se procesi  vrlo brzo riješe, da te trakavice ne traju toliko dugo da više ne znaš ni što je u njima i da se konačno završe nekakve takve priče - kaže predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš dodajući kako će se sad HDZ kroz tu presudu posipati pepelom.

- Ali hajmo mi vidjeti priču u aferi svih afera u državi, a to je INA. I to ne smije ni u jednom trenutku otići u zaborav. Podsjećam na onih pet milijuna eura, koji su netragom nestali i koji se negdje nalaze - istaknula je. 

I šef Mosta Božo Petrov je kritizirao pravosuđe istaknuvši kako bi trebalo biti efikasnije, brže i pravednije. Po njemu je Sanader počinio djelo ratnog profiterstva.

- Za mene apsolutno svaka osoba koja ošteti državu i ukrade novac, ne samo od nas nego i od generacija koje dolaze, treba završiti u zatvoru i to po meni jest oblik profiterstva pa i ratno profiterstvo. Nemate pravo pljačkati državu na bilo kakav način, pogotovo ne oni koji su izabrani od tih istih građana da štite njihove interese - rekao je dodavši kako ga ovakva presuda nije iznenadila. 

- Očekivao sam, nisu mi apsolutno ničim dokazali zadnjih 15-20 godina da rade u interesu građana - naglasio je.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI INA, korupcija, stadioni... Što to veže Plenkovića i Ivu Sanadera?

Sud je danas poslao jasnu poruku građanima, a ta je da ako opet dođemo u situaciju ugroze i ne daj Bože ratnih okolnosti i planirate krasti - kradite razmjerno, poručila je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin. 

- Iz ovog što je sud rekao, ako kradete razmjerno, dok dođete do suda, vaš slučaj će već pasti u zastaru i proći ćete dobro. Na koncu konca, vidimo da se Sanaderu sudilo za tri milijuna, u međuvremenu je došla inflacija, što znače tri milijuna, ne možemo osuditi Sanadera za tri milijuna, a s druge strane se kradu milijarde - istaknula je ironično.

Spora pravda nije pravda, nego nepravda, ističe zastupnica Centra Dalija Orešković.

- Ovakva oslobađajuća presuda ujedno je i upozorenje da bi i svi drugi krivci za teška koruptivna djela mogli biti oslobođeni, eto, silom vremena. I to samo zato što naše pravosuđe nije imalo snagu da na vrijeme izrekne pravnu, ali i moralnu osudu. Dugotrajnost postupka protiv Ive Sanadera posljedica je pravosudnog kukavičluka i to je naša zajednička nacionalna sramota - poručila je dodavši kako je otprilike obrazloženje presude da Sanader nije ukrao dovoljno. 

- Da nas nije nas dovoljno destabilizirao, nije nas dovoljno demoralizirao i nije dovoljno dao unaprijed svih drugim HDZ-ovim ministrima, članovima, predsjednicima Vlada da na nekim drugi način pokradu u sljedećim prilikama. Nije Sanader bio ni prvi ni zadnji, vidimo što se sada događa u razdoblju Andreja Plenkovića - rekla je. 

Ponovila je - ili HDZ ili Hrvatska. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • sljastrava 13.10.2022.

    Vi se javite,premazani svi mastima.Samo čekate vlast da možete profitirati.

  • pinokio12 12.10.2022.

    on se izborio kod anemikusa i rektalca za slobodu...drzavu vodi krim organizacija na celu sa sudstvom i svim pozicijama u policiji, uskoku, vojsci..ne moze im niko nista, bolje ih ostaviti u toj slucajnoj tvorevini da sami obitavaju, jer ako ne uplatis nikakve doprinose, nemaju nista za krasti...dok je krvi u hrvata ovi ce vladati, pa onda bolje otici di ovakvi ne vladaju

  • SKORO SVI SU 12.10.2022.

    Sanader je najpošteniji hadezeovac, ovi današnji kradu milijarde kuna, a on siromah maznul desetak milijuna i kažu ratni profiter......., e moj Plenković u pogledaj kakva te sudbina čeka REMETINEC...........!

Komentiraj...
Vidi sve komentare