Obavijesti

News

Komentari 3

'Oslobađajuća presuda ne iznenađuje. To je naša zajednička nacionalna sramota'

'Oslobađajuća presuda ne iznenađuje. To  je naša zajednička nacionalna sramota'

Bivšem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu danas se treći put sudilo za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Županijski sud u Zagrebu ga je nepravomoćno oslobodio tih optužbi nakon što je dva put bio osuđen

VIDEO

S obzirom na odluke Vrhovnog i Ustavnog suda, koje su derogirale ono što je 2010. Sabor izglasao na inzistiranje SDP-a da bude ustavna norma o nezastarijevanju kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije i ratnog profiterstva, ne mogu reći da sam ovime previše iznenađen. Nažalost, ovakva odluka bila je očekivana i nećemo moći procesuirati sve one koji su se obogatili i na ratu zaradili. Srećom, za slično profiterstvo koje se danas događa u slučaju INA-e, ima onih koji će govoriti o tome, inzistirati da se to istraži i nećemo dopustiti da ode u zastaru, poručuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirajući nepravomoćno oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za slučaj ratnog profiterstva u slučaju Hypo.

Presuda za ratno profiterstvo: Sanader nije kriv u aferi Hypo
Presuda za ratno profiterstvo: Sanader nije kriv u aferi Hypo

Podsjetimo, u ranijim postupcima bio je osuđen dva puta, a presude su rušili Ustavni i Vrhovni sud. U obrazloženju ove oslobađajuće presude navodi se da je u odnosu na osnovno kazneno djelo nastupila apsolutna zastara, a da u odnosu na ratno profiterstvo nema štete za Hrvatsku jer je proviziju isplatila strana banka te da njezin iznos nije takav da bi doveo u pitanje funkcioniranje države tijekom rata i mirne reintegracije.

- Prema slijedu koji je bio do sada, bilo je za očekivati da će se nešto dogoditi u smjeru oslobađajuće presude. Nikako nije dobro da je proces trajao toliko dok nije došlo do oslobađajuće presude. Ovo je vrlo loša poruka za društvo i građane. Postavlja se pitanje gdje je granica i jesmo li svi jednaki pred zakonom - istaknula je predsjednica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec.

Ni ostatak oporbe nije iznenađen ovakvim ishodom.

Sanader otkad je prvi put sjeo na optuženičku klupu do danas
Sanader otkad je prvi put sjeo na optuženičku klupu do danas

- U našem društvu i u okvirima u kojima se krećemo nikakvih iznenađenja nema. Nakon te duge trakavice očito je odlučeno da ipak ide jedna oslobađajuća presuda, ali mislim da to nije dobro i šalje krivu poruku. Dobre poruke bi bile da se procesi  vrlo brzo riješe, da te trakavice ne traju toliko dugo da više ne znaš ni što je u njima i da se konačno završe nekakve takve priče - kaže predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš dodajući kako će se sad HDZ kroz tu presudu posipati pepelom.

- Ali hajmo mi vidjeti priču u aferi svih afera u državi, a to je INA. I to ne smije ni u jednom trenutku otići u zaborav. Podsjećam na onih pet milijuna eura, koji su netragom nestali i koji se negdje nalaze - istaknula je. 

I šef Mosta Božo Petrov je kritizirao pravosuđe istaknuvši kako bi trebalo biti efikasnije, brže i pravednije. Po njemu je Sanader počinio djelo ratnog profiterstva.

- Za mene apsolutno svaka osoba koja ošteti državu i ukrade novac, ne samo od nas nego i od generacija koje dolaze, treba završiti u zatvoru i to po meni jest oblik profiterstva pa i ratno profiterstvo. Nemate pravo pljačkati državu na bilo kakav način, pogotovo ne oni koji su izabrani od tih istih građana da štite njihove interese - rekao je dodavši kako ga ovakva presuda nije iznenadila. 

- Očekivao sam, nisu mi apsolutno ničim dokazali zadnjih 15-20 godina da rade u interesu građana - naglasio je.

INA, korupcija, stadioni... Što to veže Plenkovića i Ivu Sanadera?
INA, korupcija, stadioni... Što to veže Plenkovića i Ivu Sanadera?

Sud je danas poslao jasnu poruku građanima, a ta je da ako opet dođemo u situaciju ugroze i ne daj Bože ratnih okolnosti i planirate krasti - kradite razmjerno, poručila je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin. 

- Iz ovog što je sud rekao, ako kradete razmjerno, dok dođete do suda, vaš slučaj će već pasti u zastaru i proći ćete dobro. Na koncu konca, vidimo da se Sanaderu sudilo za tri milijuna, u međuvremenu je došla inflacija, što znače tri milijuna, ne možemo osuditi Sanadera za tri milijuna, a s druge strane se kradu milijarde - istaknula je ironično.

Spora pravda nije pravda, nego nepravda, ističe zastupnica Centra Dalija Orešković.

- Ovakva oslobađajuća presuda ujedno je i upozorenje da bi i svi drugi krivci za teška koruptivna djela mogli biti oslobođeni, eto, silom vremena. I to samo zato što naše pravosuđe nije imalo snagu da na vrijeme izrekne pravnu, ali i moralnu osudu. Dugotrajnost postupka protiv Ive Sanadera posljedica je pravosudnog kukavičluka i to je naša zajednička nacionalna sramota - poručila je dodavši kako je otprilike obrazloženje presude da Sanader nije ukrao dovoljno. 

- Da nas nije nas dovoljno destabilizirao, nije nas dovoljno demoralizirao i nije dovoljno dao unaprijed svih drugim HDZ-ovim ministrima, članovima, predsjednicima Vlada da na nekim drugi način pokradu u sljedećim prilikama. Nije Sanader bio ni prvi ni zadnji, vidimo što se sada događa u razdoblju Andreja Plenkovića - rekla je. 

Ponovila je - ili HDZ ili Hrvatska. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.