Obavijesti

News

Komentari 13

INA, korupcija, stadioni... Što to veže Plenkovića i Ivu Sanadera?

INA, korupcija, stadioni... Što to veže Plenkovića i Ivu Sanadera?
1

Ivo Sanader oslobođen je jutros optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Njegovo pojavljivanje u javnosti poklopilo se s problemima koje prolazi Andrej Plenković, od kojih mnoge podsjećaju na Sanaderovo vrijeme.

VIDEO

Ćaća se opet vratio, ali kao da nikada nije ni otišao.

Ivo Sanader ponovno je oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, nakon što su prethodne dvije osuđujuće presude pale na Ustavnom i Vrhovnom sudu.

No ponovni upad sada već legendarnog Ive Sanadera u uzburkani medijski prostor probudio je asocijacije bivšeg HDZ-ova premijera s problemima i stilom vladavine aktualnog premijera Andreja Plenkovića.

Obojica su dvaput zaredom pobijedili na parlamentarnim izborima i zapali u najteže probleme u šestoj godini mandata. Obojica su nastupila kao europejci, moderni progresivci, liberalni lideri HDZ-a na udaru radikalne desnice.

Pupovac i Bandić

Obojica su sklopili koaliciju s Miloradom Pupovcem, kupili manjine i osvojili liberale. I šurovali s Milanom Bandićem.

Obojica su se, Sanader i Plenković, izdigli u nedodirljive političke figure u vlastitoj stranci i na političkoj sceni koju su eutanazirali, pacificirali, ponizili. Pokorili su institucije i oblikovali zakone prema vlastitim interesima.

Obojica su vlast osvojili na valu braniteljskih i pučističkih prosvjeda, a onda mandat na vlasti obilježili korupcijom i kriminalnim aferama.

I tu onda postaje zanimljivo.

Mađari i Ina

Ivo Sanader predao je kontrolu nad Inom mađarskom MOL-u. Andreja Plenkovića sada se optužuje da je učinio to isto s famoznim Memorandumom kojim se bavi Antikorupcijsko vijeće, ispitujući gašenje sisačke rafinerije i preusmjeravanje hrvatske nafte u mađarske rafinerije.

Obojici je, dakle, mandat obilježila Ina. Sanadera je stajala zatvorske kazne, a Plenkovića bi mogla stajati mandata. I obojica su njegovali specijalni odnos s Mađarskom.

Osim toga, Ivo Sanader u zadnjoj godini mandata, kada se hrvatsko gospodarstvo počelo urušavati, krenuo je u izgradnju sportskih arena za Svjetsko prvenstvo u rukometu, što je izazvalo provalu negativnih reakcija u javnosti.

Arene i stadioni

A ovoga tjedna glasnogovornik Vlade Marko Milić objavio je kako Vlada kreće u izgradnju nacionalnog nogometnog stadiona, ponovno u teškoj gospodarskoj i financijskoj situaciji, s pritiskom inflacije, socijalne krize, osiromašenja velikog broja građana, ali i u svjetlu činjenice da žrtve potresa čekaju još jednu zimu u kontejnerima, jer Vlada kasni s obnovom nakon potresa.

Sportske arene u mnogim su gradovima ostale kao spomenik propalom Sanaderovu mandatu, a sada Plenković najavljuje izgradnju svojih stadiona.

Ipak, jedna od ključnih razlika između Sanadera i Plenkovića u političkom smislu jest odnos prema Franji Tuđmanu. Dok je Sanader predvodio detuđmanizaciju, Plenković provodi sve izraženiju retuđmanizaciju hrvatskog društva.

Ruski vragovi

Ovotjedni Plenkovićev ispad na tragu "zelenih i žutih vragova", gdje je premijer prozvao unutarnje i vanjske neprijatelje, te najavio kako će se ispitati jesu li dijelovi oporbe pod utjecajem stranih centara moći (konkretno, Rusije), evociralo je uspomene na najmračniji period Tuđmanove post-olujne vladavine. 

Njegov zloglasni govor u Zračnoj luci Zagreb po povratku s liječenja u SAD-u označio je početak akcije represivnog aparata protiv oporbenjaka, novinara i svih kritičara Tuđmanova režima, dok je istodobno HDZ još snažnije okupirao državu i njezine institucije.

Skida rukavice

Sve do sada Plenković je, poput Sanadera, vladao baršunastom rukavicom. Ovaj ispad s vanjskim neprijateljima ukazuje na to da bi premijer uskoro mogao skinuti rukavice.

I ako je Ivo Sanader na koncu završio u zatvoru, nakon što je pobjegao s vlasti u šestoj godini mandata, Plenković se u toj ukletoj šestoj godini mandata nalazi u sve tijesnijem okružju afera, optužbi, uhićenja, korupcije i pljačke. 

Kao i pred sve većim iskušenjima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.