Obavijesti

News

Komentari 186

Presuda za ratno profiterstvo: Sanader nije kriv u aferi Hypo

Presuda za ratno profiterstvo: Sanader nije kriv u aferi Hypo
13

Pravomoćno je osuđen za Planinsku, Ina-MOL i Fimi mediju. Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kad mu je Vrhovni sud povisio kaznu u slučaju Planinska na šest godina

VIDEO

Bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, nakon što je u ranijim postupcima bio osuđen dva puta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Presuda za ratno profiterstvo: Sanader nije kriv u aferi Hypo 01:03

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U obrazloženju se navodi da je u odnosu na osnovno kazneno djelo nastupila apsolutna zastara, a u odnosu na ratno profiterstvo nema štete za Hrvatsku jer je proviziju isplatila strana banka i njezin iznos nije takav da bi doveo u pitanje funkcioniranje države tijekom rata i mirne reintegracije.

- Nakon dvije osuđujuće presude, mi smo očekivali osuđujuću presudu. Ne slažemo se sa stavom suda da u ovom predmetu nema elemenata kaznenog djela ratnog profiterstva ni da bi se nesrazmjernost imovinske koristi trebala gledati isključivo financijski. Ne znamo kako možemo fundamentalne društvene vrijednosti i njihovu povredu izraziti kroz financijski element. Kao što sam rekla u završnom govoru, optuženi je iskoristio ratno stanje da bi sebi pribavio korist. I smatramo da je ta korist nesrazmjerna upravo prema kriterijima koje iznosi Ustavni sud u svojoj odluci i da su ostvarena sva dodatna obilježja koja su navedena kao elementi počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva - rekli su iz Uskoka i najavili da će uloviti žalbu i čekati odluku Visokog kaznenog suda.

Na pozicijama ćapali, a potom tvrdili da su oni ustvari žrtve
Na pozicijama ćapali, a potom tvrdili da su oni ustvari žrtve

Sanaderu se sada sudilo treći put, nakon što su ranije presude rušili Ustavni i Vrhovni sud. 

Uskokova tužiteljica Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je, s druge strane, da se u ovom slučaju ne može govoriti o ratom profiterstvu te da Uskok, unatoč zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.

Pravomoćno je osuđen za Planinsku, Ina-MOL i Fimi mediju, a presudom su konačno gotovi svi postupci koji se vode protiv Sanadera.

Sporna provizija od 3,6 milijuna kuna

Zagreb: Ivo Sanader oslobođen krivnje za ratno profiterstvo

Prema optužnici, Sanadera se teretilo da je kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

FOTO Sanader vidno iscrpljen stigao na izricanje presude
FOTO Sanader vidno iscrpljen stigao na izricanje presude

Vrhovni sud je u ožujku ove godine ukinuo Sanaderu nepravomoćnu presudu za ratno profiterstvo jer smatra da na prvostupanjskom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu.

Najviši sud je, pojašnjavajući svoju odluku, istaknuo da je u ponovljenom postupku potrebno s više pažnje ocijeniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te ima li mjesta primjeni Zakona o nezastarijevanju.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader u zatvoru od travnja 2019.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Hoće li nova afera s INA-om srušiti premijera Plenkovića?
Hoće li nova afera s INA-om srušiti premijera Plenkovića?

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a