To je to što me zanima!

Osmijeh skromnog fratra: Ima 105 godina i sve svoje zube

Fra Berard Barčić s Novom godinom ušao je u 105. godinu i, kako nam je rekao, osjeća se odlično. Zaredio se prije osam desetljeća, a dosad je preživio 9 operacija
Vidi originalni članak

Fra Berard Barčić s Novom godinom ušao je u 105. godinu i, kako nam je rekao, osjeća se odlično. Zaredio se prije osam desetljeća, a dosad je preživio čak devet teških operacija.

- Ne planiram ništa u životu, živim dan po dan i još ne znam zašto me Bog toliko voli da sam doživio te godine. Sretan sam što se u ovim godinama još sam oblačim, jedem, tuširam i silazim niz stepenice jer je u ovim godinama čovjek uglavnom mizerija - govori nam skromni fratar.

Fra Barčić jedino se požalio kako ga malo boli kičma.

- Iskrivljena mi je kralježnica od godina. Ali još se dobro držim. Rođen sam 1910. godine te sam preživio dva svjetska rata i Domovinski rat - zaključuje fratar.

Najstariji franjevac u Europi

Fra Berard već godinama živi u sobi u crkvi Svetog Antuna u Puli. Prema podacima Crkve, on je najstariji fratar franjevačkog reda u Europi i šire. Fra Berard još ljeti koncelebrira misu i mnogi vjernici upravo njega dolaze vidjeti. Za svoju dugovječnost kaže da je važno nikad se ne prejesti.

Važna je samodisciplina

- Za večeru već više od 10 godina jedem samo kuhani bjelanjak jednog jajeta s kruhom i malo bevande. Doručkujem uvijek bijelu kavu s kruhom i nikad se ne najedem previše. Važna je u životu samodisciplina, a to imam - kaže veseli i zdravi fratar Berard te nam je tako odao svoj recept za dugovječnost.

Treba napomenuti kako Berard, iako je ušao u 105., još ima sve svoje zube. Nedavno je plombirao nekoliko njih pa mu je sad lakše.

- To je moj prirodni osmijeh. Imao sam i ja kroz život nedaća, operiran sam devet puta i evo Bog me još drži. Mislim da želi da se obratim, pa je to zato. Tri sata na dan provedem u molitvi, a u ovim godinama još volim puno čitati, najviše životopise svetaca - zahvalan je fratar Berard Barčić.

'Ako prevlada zloća neće biti dobro'

Kaže da o planovima za ovu godinu ne razmišlja previše, a kakva će godina biti - ovisi o ljudima.

- Ako prevlada zloća, neće biti dobro. Ako budemo dobri, tako će biti i oko nas.

Svim ljudima dobre volje želim puno zdravlja u Novoj godini jer to je ipak najvažnije. Želim i mir u srcu - zaključuje fra Berard Barčić.

Idi na 24sata

Komentari 102

  • Galeb i ja 10.01.2015.

    Kada ste do tuda dogurali onda vam zelim jos nekoliko samo tako dalje kao i do sada zdravlje je najvaznije.

  • minutus 05.01.2015.

    tu se i vidi što vrijedi napredak sloboda, dostignuća, nauka itd.

  • minutus 05.01.2015.

    možeš dugo živjeti u zdravlju, kad ne moraš žvakati svoju hranu. tak i ovi u hazu

Komentiraj...
Vidi sve komentare