Obavijesti

News

Komentari 102

Osmijeh skromnog fratra: Ima 105 godina i sve svoje zube

Osmijeh skromnog fratra: Ima 105 godina i sve svoje zube
1

Fra Berard Barčić s Novom godinom ušao je u 105. godinu i, kako nam je rekao, osjeća se odlično. Zaredio se prije osam desetljeća, a dosad je preživio 9 operacija

VIDEO

Fra Berard Barčić s Novom godinom ušao je u 105. godinu i, kako nam je rekao, osjeća se odlično. Zaredio se prije osam desetljeća, a dosad je preživio čak devet teških operacija.

- Ne planiram ništa u životu, živim dan po dan i još ne znam zašto me Bog toliko voli da sam doživio te godine. Sretan sam što se u ovim godinama još sam oblačim, jedem, tuširam i silazim niz stepenice jer je u ovim godinama čovjek uglavnom mizerija - govori nam skromni fratar.

Fra Barčić jedino se požalio kako ga malo boli kičma.

- Iskrivljena mi je kralježnica od godina. Ali još se dobro držim. Rođen sam 1910. godine te sam preživio dva svjetska rata i Domovinski rat - zaključuje fratar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najstariji franjevac u Europi

Fra Berard već godinama živi u sobi u crkvi Svetog Antuna u Puli. Prema podacima Crkve, on je najstariji fratar franjevačkog reda u Europi i šire. Fra Berard još ljeti koncelebrira misu i mnogi vjernici upravo njega dolaze vidjeti. Za svoju dugovječnost kaže da je važno nikad se ne prejesti.

Važna je samodisciplina

- Za večeru već više od 10 godina jedem samo kuhani bjelanjak jednog jajeta s kruhom i malo bevande. Doručkujem uvijek bijelu kavu s kruhom i nikad se ne najedem previše. Važna je u životu samodisciplina, a to imam - kaže veseli i zdravi fratar Berard te nam je tako odao svoj recept za dugovječnost.

Treba napomenuti kako Berard, iako je ušao u 105., još ima sve svoje zube. Nedavno je plombirao nekoliko njih pa mu je sad lakše.

- To je moj prirodni osmijeh. Imao sam i ja kroz život nedaća, operiran sam devet puta i evo Bog me još drži. Mislim da želi da se obratim, pa je to zato. Tri sata na dan provedem u molitvi, a u ovim godinama još volim puno čitati, najviše životopise svetaca - zahvalan je fratar Berard Barčić.

'Ako prevlada zloća neće biti dobro'

Kaže da o planovima za ovu godinu ne razmišlja previše, a kakva će godina biti - ovisi o ljudima.

- Ako prevlada zloća, neće biti dobro. Ako budemo dobri, tako će biti i oko nas.

Svim ljudima dobre volje želim puno zdravlja u Novoj godini jer to je ipak najvažnije. Želim i mir u srcu - zaključuje fra Berard Barčić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.