To je to što me zanima!

Ovise o kišnici: Nadomak su Zagreba, a nemaju vodovod

Mjesto Kamenica nema ni metra javnog vodovoda. Obitelj Jedvaj ima četvero djece i veliko poljoprivredno imanje. Ljeti im vatrogasci dovoze cisternu s 8000 litara vode
Vidi originalni članak

Posljednja tri tjedna nemamo se čime otuširati. Bunar u dvorištu dubok 43 metra i kopan prije 30-ak godina nije dovoljan za naše potrebe.

Ili ćemo čekati kišu da se napuni ili moramo otići u dva kilometra udaljeno selo Hruškovica kod mame koja u bunaru ima dovoljno vode za sebe i nas. Kod nje se kupamo i peremo robu, govori Mirjana Jedvaj (39) iz Kamenice, naselja općine Preseka, u kojoj nema ni metra javnog vodovoda. Ona i suprug Zlatko (45) imaju četvero djece i veliko poljoprivredno imanje s ukupno 60 grla stoke. Jedna krava na dan popije od 50 do 80 litara vode pa štede na sebi ne bi li napojili stoku. U ljetnim mjesecima zovu vatrogasce koji im tjedno dovoze cisternu s 8000 litara vode koju plaćaju 350 kuna.

- Vodu spuštamo u bunar koji bismo trebalo kopati do dubine od 120 metara. Ne znamo kakva bi tada bila kvaliteta vode - govore Jedvaji i dodaju kako se ne sjećaju kada je posljednji put pala obilna kiša.

Vrijeme je sadnje, no i to odgađaju jer je zemlja suha i raspucala. Preseka, mjesto 50-ak kilometara udaljeno od Zagreba, ima 1600 stanovnika. Svi koriste vodu iz bunara. Projekt vodovoda vrijedan je više od 100 milijuna eura. Čak 85 posto će biti financiran iz fonda EU.

- Kada nas spoje na vodovodni sustav, konačno ćemo se moći otuširati u privatnosti doma. No i dalje ćemo piti vodu iz bunara jer takvu nigdje ne možete kupiti - poručuju Katarina (21), Jelena (18), Marija (15) i Tomislav (8) Jedvaj.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • ksena 27.03.2012.

    POŠQ ti kao da neznaš čitati.Lijepo ljudi kažu da svaki tjedan plaćaju cisternu 350 kn,što znači da je to mjesečno 1400 kn samo za vodu.Kaj ti misliš da se na selu ne plaćaju komunalije.Plaćamo i slivne vode i sve moguće vode i komunalne doprinose,a odvoze nam smeće 2 puta mjesečno, a vode nemamo,a bogami i smeće nam se samo gomila.

  • mjm 27.03.2012.

    a do Kamenice je oko 40 km od Zagreba,a i 1km od Vrbovca nema gradske vode.

  • mljekarica 27.03.2012.

    to nije niš novo,tak je uglavnom svugdje na selu.ovdje kod nas svi kupuju vodu od susjeda koji ima arteški,naš bunar super funkcionira pa imamo vode.a ova gore Mariela,dalmatinkuša čiji čača ima dvije koze...e kakvih tuka ima u ovoj državi to je neopisivo

Komentiraj...
Vidi sve komentare