To je to što me zanima!

Pad aviona kod Vinkovaca: 'On je iskusan pilot s preko 400 sati leta, ali dogodila se greška...'

Josip J. se pilotiranjem sportskih zrakoplova bavi već 30-ak godina i do sada nije imao nesretnih letova nalik ovome. U Općoj bolnici u Vinkovcima pregledali su pilota i sanirali mu polomljenu nogu...
Vidi originalni članak

Trebao je to biti jedan od brojnih odrađenih rutinskih revijalnih letova za iskusnog pilota Josipa J. (67), umirovljenog profesora iz Osijeka, no pretvorio se u noćnu moru svakog pilota.

Pilot je, leteći u subotu tijekom prijepodneva, iznad vinkovačkog kraja, iznenada izgubio kontrolu nad malim sportskim avionom SILA 450 i ubrzo se sručio na tlo s 50-ak metara visine. Vidjele su to njegove kolege piloti koji su se toga dana okupili na malom sportskom aerodromu Sopot nedaleko Vinkovaca i u šoku su potrčali do mjesta pada nadajući se najboljem.

SRUŠIO SE KOD AERODROMA Kod Vinkovaca pao mali avion, pilota su prevezli u bolnicu

Upravo se najbolje i dogodilo jer je Josip, zahvaljujući pukoj sreći, preživio pad. I ne samo to, prošao je (samo) sa slomljenom nogom i natučenim prsima. Prevezen je hitno u vinkovačku bolnicu gdje mu je pružena pomoć.

- Pilot je, zajedno s ostalim kolegama pilotima iz okolice, bio naš gost povodom Vinkovačkih jeseni. Svake godine u ovo vrijeme organiziramo druženja pilota i revijalna letenja. Većina nas je letjela taj dan i kad je kolega iz Osijeka uzletio u SILI, sve je bilo u redu. Letio je u 'školskom krugu' i u trećem zaokretu dogodila se, ništa drugo nego, pilotska greška i izgubio je kontrolu i pao. Pozvali smo Županijski centar 112 i veoma brzo na teren je došla Hitna i policija. Odahnuli smo kada smo vidjeli da nam je prijatelj živ i da od vidljivih ozljeda ima polomljenu nogu. Avion je posve uništen i zbog toga je čudo veće - kaže nam Milan Mravinac iz Vinkovaca, upravitelj sportske zračne luke i tajnik Zrakoplovnog kluba Vrabac dodajući kako se radi o iskusnom pilotu.

Josip se pilotiranjem sportskih zrakoplova bavi već 30-ak godina i do sada nije imao nesretnih letova nalik ovome. Iza njega je preko 400 sati leta među kojima su i turistički letovi iznad grada.

- Mi smo u istom klubu već godinama, u Aeroklubu Osijek. Čovjek je primao nagrade za svoje letove i ima zavidno znanje o pilotiranju. Sretan sam što je sve prošlo dobro za njega. Kod nas pilota najbitnije je nakon pada ostati živ. U ovom sportu nema između, ili letiš, ili si na tlu, ili padaš. Kad god sjednemo u njega svjesni smo opasnosti. Nema sigurnosnog padobrana, samo znanje letenja. Teško je reći što je pošlo naopako tijekom njegovog leta; izgubio je brzinu i uzgon i to odmah znači pad. Visina od 50 metara je često bila smrtonosna za neke pilote ali ima iznimaka. Evo, na posljednjem mitingu u Ulcinju na kojemu smo bili, pali su Švicarci i Srbi i ostali živi, ugruvani i s prijelomima, ali živi - kaže nam Osječanin Dušan Rašić, također iskusan sportski pilot.

U Općoj bolnici u Vinkovcima pregledali su pilota, sanirali mu polomljenu nogu ali i zadržali na promatranju.

Policija je o događaju promptno izvijestila nadležno državno odvjetništvo te Komisiju za izvanredne događaje u zračnom prometu. Na mjestu događaja se provodi očevid, javlja Policijska uprava vukovarsko-srijemska. 
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 16.09.2023.

    svakom se to može desiti.

  • jednaprofa 16.09.2023.

    Brz oporavak želim

Komentiraj...
Vidi sve komentare