Obavijesti

News

Komentari 2

Pad aviona kod Vinkovaca: 'On je iskusan pilot s preko 400 sati leta, ali dogodila se greška...'

Pad aviona kod Vinkovaca: 'On je iskusan pilot s preko 400 sati leta, ali dogodila se greška...'
1

Josip J. se pilotiranjem sportskih zrakoplova bavi već 30-ak godina i do sada nije imao nesretnih letova nalik ovome. U Općoj bolnici u Vinkovcima pregledali su pilota i sanirali mu polomljenu nogu...

VIDEO

Trebao je to biti jedan od brojnih odrađenih rutinskih revijalnih letova za iskusnog pilota Josipa J. (67), umirovljenog profesora iz Osijeka, no pretvorio se u noćnu moru svakog pilota.

Pilot je, leteći u subotu tijekom prijepodneva, iznad vinkovačkog kraja, iznenada izgubio kontrolu nad malim sportskim avionom SILA 450 i ubrzo se sručio na tlo s 50-ak metara visine. Vidjele su to njegove kolege piloti koji su se toga dana okupili na malom sportskom aerodromu Sopot nedaleko Vinkovaca i u šoku su potrčali do mjesta pada nadajući se najboljem.

Kod Vinkovaca pao mali avion, pilota su prevezli u bolnicu
Kod Vinkovaca pao mali avion, pilota su prevezli u bolnicu

Upravo se najbolje i dogodilo jer je Josip, zahvaljujući pukoj sreći, preživio pad. I ne samo to, prošao je (samo) sa slomljenom nogom i natučenim prsima. Prevezen je hitno u vinkovačku bolnicu gdje mu je pružena pomoć.

- Pilot je, zajedno s ostalim kolegama pilotima iz okolice, bio naš gost povodom Vinkovačkih jeseni. Svake godine u ovo vrijeme organiziramo druženja pilota i revijalna letenja. Većina nas je letjela taj dan i kad je kolega iz Osijeka uzletio u SILI, sve je bilo u redu. Letio je u 'školskom krugu' i u trećem zaokretu dogodila se, ništa drugo nego, pilotska greška i izgubio je kontrolu i pao. Pozvali smo Županijski centar 112 i veoma brzo na teren je došla Hitna i policija. Odahnuli smo kada smo vidjeli da nam je prijatelj živ i da od vidljivih ozljeda ima polomljenu nogu. Avion je posve uništen i zbog toga je čudo veće - kaže nam Milan Mravinac iz Vinkovaca, upravitelj sportske zračne luke i tajnik Zrakoplovnog kluba Vrabac dodajući kako se radi o iskusnom pilotu.

Josip se pilotiranjem sportskih zrakoplova bavi već 30-ak godina i do sada nije imao nesretnih letova nalik ovome. Iza njega je preko 400 sati leta među kojima su i turistički letovi iznad grada.

- Mi smo u istom klubu već godinama, u Aeroklubu Osijek. Čovjek je primao nagrade za svoje letove i ima zavidno znanje o pilotiranju. Sretan sam što je sve prošlo dobro za njega. Kod nas pilota najbitnije je nakon pada ostati živ. U ovom sportu nema između, ili letiš, ili si na tlu, ili padaš. Kad god sjednemo u njega svjesni smo opasnosti. Nema sigurnosnog padobrana, samo znanje letenja. Teško je reći što je pošlo naopako tijekom njegovog leta; izgubio je brzinu i uzgon i to odmah znači pad. Visina od 50 metara je često bila smrtonosna za neke pilote ali ima iznimaka. Evo, na posljednjem mitingu u Ulcinju na kojemu smo bili, pali su Švicarci i Srbi i ostali živi, ugruvani i s prijelomima, ali živi - kaže nam Osječanin Dušan Rašić, također iskusan sportski pilot.

U Općoj bolnici u Vinkovcima pregledali su pilota, sanirali mu polomljenu nogu ali i zadržali na promatranju.

Policija je o događaju promptno izvijestila nadležno državno odvjetništvo te Komisiju za izvanredne događaje u zračnom prometu. Na mjestu događaja se provodi očevid, javlja Policijska uprava vukovarsko-srijemska. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH