To je to što me zanima!

'Palež automobila na Cresu ni Osijeku se ne dovodi u vezu sa službenom dužnosti žrtava'

Netko je zapalio auto osječke sutkinje, par dana kasnije su zapaljeni i auti dvojice policajaca na Cresu. Utvrđeno je, kazao je Božinović, da paleži nemaju veze sa poslom kojim se oštećeni bave nego privatno
Vidi originalni članak

Policija je jučer uhitila osobu koju dovodi u vezu s počinjenjem djela na Cresu, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Vlade govoreći o slučaju zapaljenja automobila dvojice policajaca na Cresu.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naglasio je u svom obraćanju medijima kako nije dobro brzati sa zaključcima u takvim trenucima. Pa se u tim smislu nadovezao i na podmetnuti požar auta sutkinje osječkog Županijskog suda Vlaste Šimenić Kovač te otkrio kako se napadi niti u jednom u ova dva slučaja ne dovode u vezu sa službenom dužnošću koju obavljaju oštećeni. 

DRAMA NA USKRS U OSIJEKU Sutkinji zapalili auto: 'Gledam oko sebe dok izlazim iz kuće. Nije ugodno, ali ne odustajem'

- Treba neko vrijeme da se nešto utvrdi i zato nije dobro brzati sa zaključcima, a pogotovo od toga stvarati neku famu. Policija je u oba slučaja pokazala da im ne treba previše vremena. Jedan slučaj su riješili za 48 sati, a drugi i kraće, u 24 sata. Hrvatska je sigurna država, ali apsolutne sigurnosti nema, no sigurno je da policija radi svoj posao. Prema svemu što je do sad poznato, paleži se ne mogu dovesti u vezu s obavljanjem posla žrtava. Dakle, u oba slučaja u kojem su žrtve službene osobe, ne radi se o djelu koje je upereno protiv njihova posla. A znači ako nije službeno, onda je nešto privatno - poručio je pa tako uputio poruku da nije dobro brzati sa zaključcima i predsjedniku Vrhovnog suda, Radovanu Dobroniću, koji je u priopćenju istaknuo nezadovoljstvo šutnjom ministara nakon paleži auta sutkinje. 

SUTKINJI ZAPALILI AUTO Vrhovni sud osudio izostanak reakcije ministara na palež auta sutkinje: 'Ne brinu za sigurnost'

Odmah je i demantirao da nisu reagirali na to. 

- Predsjednik Vlade se očitovao u utorak, ministar Malenica je poslao priopćenje, a u moje ime sve govori rad policije, koji su brzo riješili oba slučaja - naglasio je.

Istaknuo je i kako nema indicija da su u oba slučaja počinitelji imali pomagače ili da su djela naručena. Demantirao je i da je pod auto osječke sutkinje postavljena bomba.

- Ne bi bilo dobro raditi neku psihozu jer se očito radi o slučajevima koji nisu povezani - dodao je.

Premijer Andrej Plenković spominjao je u Saboru prijetnje u kontekstu pritisaka o kojima je ministar Davor Filipović govorio te je istaknuo kako se Vlada svakodnevno suočava s njima od oporbe, orkestriranih medija, interesnih grupa. Novinari su upitali Božinovića zna li o čemu se radi i je li on primao prijetnje, a ministar je istaknuo kako je to sastavni dio njihova posla.

POLICIJA ISTRAŽUJE Ovo je mjesto buktinje u Solinu: To je samo jedan u nizu požara auta, od Osijeka, Cresa, Splita...

- U ovom poslu nam pripada nekakva razina zaštite i nije to palo s neba. Znate da sam ja kao član Stožera Civilne zaštite dvije godine usmjeravao borbu protiv pandemije. Je li bilo prijetnji, mislim da vam je poznato, neke su i dobile sudski epilog. To je nešto s čime računaš u ovom poslu i ne bih o tome konkretno govorio - rekao je.

Upitan o prijetnjama medija, Božinović je poručio kako su i kritike sastavni dio posla, ali da postoje i one u kojima se prijeđe granica.

- Evo, čak je i predsjednik Vrhovnog suda podlegao tome i na neki način prozvao i ministra Malenicu i mene osobno. Trajala je neka priča dan, dva prije,  možda je bio potaknut time, ne znam - dao je Božinović primjer.

Vlada je danas usvojila izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Božinović je pojasnio da svi prekršaji ostaju isti, ali da visina kazni do sada nije bila adekvatna pa su to mijenjali. Napravit će se i novi Zakon, najavio je dodavši kako je osnovana i radna skupina koja će raditi na njemu i u koji će se ugraditi i neka nova djela. Upitan hoće li se ugraditi u prekršaje i, primjerice, pozdrav Za dom spremni, ministar je poručio kako još ne zna. 

- Ne mogu prejudicirati zaključke radne skupine - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Pobotchnick Leeyoobo 13.04.2023.

    Istina. Službeno su na odličnom položaju da bi se privatno bavili kriminalom.

  • Jopazg 13.04.2023.

    Ha,ha,koga vi lazete?😄

  • rondonja 13.04.2023.

    a neee, kaj bi,nasumično popaljenooo

Komentiraj...
Vidi sve komentare