To je to što me zanima!

Pandemija covida utjecala na mentalno zdravlje mladih: Čak 33 posto ispitanih je suicidalno

Izvješće Utjecaj pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje mladih, pokazuje da je pandemija dosad imala neviđen utjecaj na mentalno zdravlje mladih ljudi
Vidi originalni članak

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada je objavljeno novo izvješće EU-a koje analizira način na koji su se mladi u europskim zemljama suočili s izazovima prouzročenima pandemijom COVID-19 u pogledu mentalne i emocionalne dobrobiti mladih. Izvješće Utjecaj pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje mladih, koje je nastalo analizom istraživanja provedenih u pojedinim zemljama Europe, pokazuje da je pandemija dosad imala neviđen utjecaj na mentalno zdravlje mladih ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U prvoj fazi pandemije (ljeto 2020.), čak 30% ispitanika izjavilo je da se teško nose s iskustvom karantene. Tijekom istog razdoblja, 6% je pretrpjelo izazove za svoje mentalno zdravlje. Oba su se postotka povećala tijekom ostatka 2020. do početka 2021., pa je tako 40% izjavilo da izolaciju smatra teškom, a 13% je prijavilo opasnost za svoje mentalno zdravlje. Popuštanjem restriktivnih mjera tijekom proljeća 2021. ti su se postoci smanjili, iako su ostali viši nego 2020. Izvješće ističe da je u Hrvatskoj više od polovice sudionika u nacionalnom istraživanju provedenom 2021. izjavilo da im se mentalno zdravlje pogoršalo.

Svjetski dan mentalnog zdravlja Što kad se zapetljamo u vlastite misli? Psihologinja savjetuje kako se izvući iz misaonih zamki

Studentica prve godine na Sveučilištu u Zadru se bori s poremećajima napada panike, ali i depresijom pa to utječe na njen akademski uspjeh.

- Imam anksioznost, poremećaj napada panike i depresiju. Dijagnoze me ometaju tijekom usmenih i pismenih ispitivanja pa mi treba više i duže da naučim. Pomoć nam je dostupna i na fakultetu, no ja psihijatru idem preko zdravstvenog koji mi je prepisao terapiju u obliku tableta ali i kbt-a - ispričala nam je 21-godišnja studentica kojoj je teško, ali je i zahvalna što ima pomoć.

Sveučilište u Rijeci provelo svoje istraživanje

Znanstveno istraživanje i ispitivanje emocionalnog funkcioniranja studenata tijekom pandemije, je provedeno i među studentima Sveučilišta u Rijeci na odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta uz prof. dr. Sanju Smojver Ažić, izv.prof. dr. Tamaru Martinac Dorčić i Goranu Birovljević.

ZABRINJAVAJUĆE UNICEF: Čak 44.000 hrvatskih adolescenata ima problema s mentalnim zdravljem

U odnosu na pretpandemijsko razdoblje zabilježen je značajan porast psihičkih smetnji, a vidljiv je i porast broja studenata koji navode prisutnost suicidalnih misli. U zadnjem mjerenju koje su proveli, trećina studenata, njih čak 33 posto, izražava prisutnost pasivnih, a 17 posto prisutnost aktivnih suicidalnih misli. Studenti su ispitani tijekom 4 pandemijska vala, od svibnja 2020. do siječnja 2022. godine, a u svakom je ispitivanju sudjelovalo oko tisuću studenata.

Ti podaci su predstavljeni na znanstvenoj tribini povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Fakulteta zdravstvenih studija i Grada Rijeke iznijela prof. dr. Ivanka Živčić Bećirević s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta.

BRINITE O SEBI Tri stvari koje možete napraviti na poslu za mentalno zdravlje

Hrvatska je pojačala psihološke podrške u školama povećanjem broja psihologa i savjetnika dostupnih učenicima te obučavanjem školskog osoblja, kako bi mogli prepoznati znakove duševne boli i pružiti stručnu pomoć.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • ursuss 11.10.2022.

    nije pandemija nego cjepivo...

  • Hana banana 11.10.2022.

    Da su kopali njivu, ko naši stari, a ne drmali po mobitelima...nikakvih depresija ne bo bilo! Punite ofcama umove 24h dnevno i to vam je i cilj - depresivni pojedinci ovisni o farmaciji!

  • 11.10.2022.

    Izmišljena nepostojeća pandemija sa slaboumnim oktroiranim mjerama, forsiranje svakih par mjeseci na cijepljenje, konstantno testiranje, obavezne maske, zatvaranja ljudi u kuće, svuda za sve obavezne potvrde, itd. Pa ovo je još fenomenalan rezultat. Tu su pretpostavljam samo odrasli ispitanici, a kako su tek psihički naštetili djeci, katastrofa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare