To je to što me zanima!

Papa Franjo: Ne vraćajte migrante u nesigurne zemlje

Papa je pozvao međunarodnu zajednicu da "održi svoja obećanja" o pronalasku trajnih rješenja za upravljanje migracijskim tokovima u Libiji i cijelom Sredozemlju.
Vidi originalni članak

Papa Franjo pozvao je u nedjelju da se migrante ne vraća u nesigurne zemlje poput Libije gdje su mnogi pretrpjeli nasilje i nehumane uvjete nalik onima u koncentracijskim logorima.

Papin apel na nedjeljnom blagoslovu dolazi u vrijeme dok čelnici Europske unije nastoje prevladati međusobne razlike o tome kako postupati s migrantima, pitanje koje jača nacionalističke i populističke skupine diljem EU-a. 

"Moramo stati na kraj vraćanju migranata u zemlje koje nisu sigurne", rekao je Franjo govoreći o "tisućama migranata, izbjeglica i drugih koji trebaju zaštitu u Libiji". 

Prioriteti bi trebali biti spašavanja na moru, uredna iskrcavanja, alternative zatvoru i redovni putevi do useljenja i dobivanja azila, dodao je. 

Papa je pozvao međunarodnu zajednicu da "održi svoja obećanja" o pronalasku trajnih rješenja za upravljanje migracijskim tokovima u Libiji i cijelom Sredozemlju. 

ODGOVORIO NA KRITIKE Papa Franjo: 'Svjestan sam da me smatraju gnjavatorom, ali nastavljam u obrani siromašnih'

"Mnogi od tih muškaraca, žena i djece (u Libiji) izloženi su nehumanom nasilju", upozorio je. 

"Koliko samo pate oni koju su vraćeni! Ondje su pravi lageri", rekao je Papa, koristeći pritom njemačku riječ koja se koristi u Italiji kada se govori o koncentracijskim logorima.  

"Nikad vas ne zaboravljam. Čujem vaš plač", rekao je Franjo. 

UN-ov ured za ljudska prava zatražio je ovaj mjesec istragu o onome što je nazvao "nepotrebnom i neproporcionalnom" silom libijskih sigurnosnih snaga pri privođenju afričkih migranata. Ubili su neke od njih koji su pokušali pobjeći.

U SLUČAJU POBAČAJA Papa: Nema pregovora o prizivu savjesti zdravstvenih radnika

Papa Franjo je o tome progovorio dan nakon posljednjeg ročišta na suđenju bivšem ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, čelniku talijanske desničarske Lige, zbog toga što je zabranio brodu s migrantima da pristane u Italiji 2019. godine.

EU je postrožila pravila o azilu i utvrdila svoje vanjske granice otkako je u Europu preko Mediterana stiglo više od milijun izbjeglica i migranata.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • zok😀😀 25.10.2021.

    Frenki ti isto zadires u cudne tematike ajde bavi se ti svojom crkvom a migrante pusti policiji

  • kritičar1 24.10.2021.

    kolko je poznato bosna ipak spada u sigurne zemlje,znači naši policajci rade kak treba

  • Jimmy Gibbs Junior 24.10.2021.

    Neće papa reći da nam migranti trebaju radi farmanja organa. Još nitko dokumente nema pa su idealni. Sad samo fali da se sazna pa se svi vrate kući,

Komentiraj...
Vidi sve komentare