To je to što me zanima!

Papa dijelio potpuni oprost na praznom Trgu svetog Petra

S obzirom na zarazu koronavirusom, Crkva daje zaraženim vjernicima, zdravstvenim djelatnicima, rodbini i svima koji se na bilo koji način brinu za njih, pa i putem molitve, mogućnost dobivanja potpunoga oprosta
Vidi originalni članak

Od 18:00 sati na Trgu svetog Petra u Vatiku papa Franjo održao je svoj izvanredni Urbi et orbi na kojem je udijelio potpuni oprost i molio za kraj pandemije koronavirusa.

Papa je pozvao cijeli svijet da se ujedini u molitvi i da na  pandemiju odgovori molitvom, a uputio je izvanrednu poruku i blagoslov Gradu i svijetu s praznog Trga sv. Petra, koji je potpuno zatvoren za javnost, te udijelio potpuni oprost.

PRATITE UŽIVO

S obzirom na zarazu koronavirusom, Crkva daje zaraženim vjernicima, zdravstvenim djelatnicima, rodbini i svima koji se na bilo koji način brinu za njih, pa i putem molitve, mogućnost dobivanja potpunoga oprosta. 

Određeno je to Dekretom Apostolske pokorničarne koji je objavljen, 20. ožujka, a koji je potpisao viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza i regent msgr. Krzysztof Nykiel.

Blagoslov pred praznim trgom 

- Teška tama nadvila se nad naše trgove, ulice i gradove - rekao je Papa na stepenicama Bazilike sv. Petra, ispred sablasno praznog i kišnog trga prije nego je udijelio blagoslov Gradu i svijetu koji se uobičajeno upućuje za Božić i Uskrs.

- Preuzela je naše živote, ispunjavajući sve zaglušujućom tišinom i uznemirujućom prazninom koja, kako tama prolazi, sve zaustavlja: osjećamo je u zraku (...) uplašeni smo i izgubljeni - dodao je Sveti Otac.

Vatikan je bogoslužje nazvao "Izvanrednom molitvom u vremenu pandemije", sumornim odjekom  objave talijanskih dužnosnika da je broj umrlih od Covida-19 premašio 9000.

Ispod bijele nadstrešnice na stepenicama bazilike, papa Franjo je kazao da smo shvatili da smo svi "u istom čamcu, krhki i dezorijentirani, ali istovremeno važni i potrebni, svi pozvani da veslamo zajedno, svatko od nas osjećajući potrebu da tješimo druge".

Pohvalio je liječnike, sestre, prodavače, čistače, njegovatelje, radnike u prometu, policiju i dobrovoljce te poručio da oni, a ne bogati i slavni, "pišu presudne događaje našeg vremena".

Poglavar 1,3 milijuna rimokatolika, Franjo je poručio da Bog od svakog od nas traži da se "probudimo i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, potporu i smisao u trenucima kada se čini da posrćemo".

Papa je molio ispred drvenog križa koji se inače čuva u jednoj rimskoj crkvi te je postavljem na Trgu sv. Petra u ovoj posebnoj prigodi.

Prema tradiciji, radi se o čudotvornom križu koji je spasio Rim kada je taj grad 1522. pogodila kuga. Križ se prenosio rimskim ulicama punih 16 dana.

Idi na 24sata

Komentari 299

  • 29.03.2020.

    Zanimljivo što se crkve u Hrvata tiče . Kad treba politizirati onda imamo kojekakve Košiće ,Jezerince,Bogoviće, i po kojeg Bozanća u akciji. Pametkovanja tada nikad dosta i ispiranja mozgova koji su već davno izaprani.. Međutim za primjetiti je da nešto nema baš na TV-u riječi izgovorenih iz božijih pretstavnika ,baš sda kada je to potrebno običnom čovjeku u ovoj krizi propadanja i napada nevidljivog neprijatelja. Gdje je nestao Bog i Božija riječ?????

  • 29.03.2020.

    Dragi Franjo,tebe je Bog poslao u pravo vrijeme,ali svi mi vjernici i nevjernici da zivimo po 10 zapovjedi danas bi svijet bio puno bolji....mi tonemo!

  • 28.03.2020.

    Opraštam Papi što baljezga budalaštine

Komentiraj...
Vidi sve komentare