Obavijesti

News

Komentari 299

Papa dijelio potpuni oprost na praznom Trgu svetog Petra

Papa dijelio potpuni oprost na praznom Trgu svetog Petra
1

S obzirom na zarazu koronavirusom, Crkva daje zaraženim vjernicima, zdravstvenim djelatnicima, rodbini i svima koji se na bilo koji način brinu za njih, pa i putem molitve, mogućnost dobivanja potpunoga oprosta

VIDEO

Od 18:00 sati na Trgu svetog Petra u Vatiku papa Franjo održao je svoj izvanredni Urbi et orbi na kojem je udijelio potpuni oprost i molio za kraj pandemije koronavirusa.

Papa je pozvao cijeli svijet da se ujedini u molitvi i da na  pandemiju odgovori molitvom, a uputio je izvanrednu poruku i blagoslov Gradu i svijetu s praznog Trga sv. Petra, koji je potpuno zatvoren za javnost, te udijelio potpuni oprost.

PRATITE UŽIVO

[UŽIVO] Papa moli za sve žrtve korona virusa

[UŽIVO] Papa moli za sve žrtve korona virusa

Posted by 24sata on Friday, March 27, 2020

S obzirom na zarazu koronavirusom, Crkva daje zaraženim vjernicima, zdravstvenim djelatnicima, rodbini i svima koji se na bilo koji način brinu za njih, pa i putem molitve, mogućnost dobivanja potpunoga oprosta. 

Određeno je to Dekretom Apostolske pokorničarne koji je objavljen, 20. ožujka, a koji je potpisao viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza i regent msgr. Krzysztof Nykiel.

Blagoslov pred praznim trgom 

- Teška tama nadvila se nad naše trgove, ulice i gradove - rekao je Papa na stepenicama Bazilike sv. Petra, ispred sablasno praznog i kišnog trga prije nego je udijelio blagoslov Gradu i svijetu koji se uobičajeno upućuje za Božić i Uskrs.

- Preuzela je naše živote, ispunjavajući sve zaglušujućom tišinom i uznemirujućom prazninom koja, kako tama prolazi, sve zaustavlja: osjećamo je u zraku (...) uplašeni smo i izgubljeni - dodao je Sveti Otac.

Vatikan je bogoslužje nazvao "Izvanrednom molitvom u vremenu pandemije", sumornim odjekom  objave talijanskih dužnosnika da je broj umrlih od Covida-19 premašio 9000.

Ispod bijele nadstrešnice na stepenicama bazilike, papa Franjo je kazao da smo shvatili da smo svi "u istom čamcu, krhki i dezorijentirani, ali istovremeno važni i potrebni, svi pozvani da veslamo zajedno, svatko od nas osjećajući potrebu da tješimo druge".

Pohvalio je liječnike, sestre, prodavače, čistače, njegovatelje, radnike u prometu, policiju i dobrovoljce te poručio da oni, a ne bogati i slavni, "pišu presudne događaje našeg vremena".

Poglavar 1,3 milijuna rimokatolika, Franjo je poručio da Bog od svakog od nas traži da se "probudimo i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, potporu i smisao u trenucima kada se čini da posrćemo".

Papa je molio ispred drvenog križa koji se inače čuva u jednoj rimskoj crkvi te je postavljem na Trgu sv. Petra u ovoj posebnoj prigodi.

Prema tradiciji, radi se o čudotvornom križu koji je spasio Rim kada je taj grad 1522. pogodila kuga. Križ se prenosio rimskim ulicama punih 16 dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 299
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.