To je to što me zanima!

Pčele ubojice! Kobne košnice bile su preblizu poljskom putu

Barica je išla liječniku, a na putu je prolazila kraj prikolice u kojoj je bilo 90 košnica. Kako je objasnio pčelar Zvonko Habijanec prikolica je stajala preblizu poljskog puta
Vidi originalni članak

Gledale smo je iz auta kako se svim silama bori protiv podivljalih pčela. Nismo joj mogle pomoći jer su se bjesomučno zalijetale u prozor i nismo mogle izaći, opisale su liječnica i medicinska sestra napad na Baricu Matanović (74).

U petak ju je izbolo više od tisuću pčela na poljskom putu kraj Koprivnice. Barica je išla liječniku, a na putu je prolazila kraj prikolice u kojoj je bilo 90 košnica. Kako je objasnio pčelar Zvonko Habijanec, koji je spašavao sumještanku, prikolica je stajala preblizu poljskog puta. Policija je to i utvrdila. Prikolica je bila udaljena samo deset metara od puta. Morala je biti najmanje 20, a zbog velikog broja košnica, možda i više. Pčele su bile na ispaši uljane repice. Do ispaše su imale još otprilike sedam metara, tako da im je Barica presjekla koridor. 

Životinje su se osjećale ugroženo te su je najvjerojatnije zato napale. Liječnica Sanja Damjanović, koja je išla pomoći Barici, stigla je nekoliko minuta poslije s medicinskom sestrom. No nisu joj se mogle ni približiti od podivljalih pčela. Pozvale su vatrogasce. Cijelo to vrijeme nesretna je Barica pokušavala zaštititi glavu majicom, a tisuće pčela ju je bolo po tijelu. Vatrogasci su stigli i šmrkom rastjerali sumanute životinje. Liječnica je Barici dala dvije injekcije. Žena je tad još mogla govoriti i hodati. Prevezli su je u bolnicu gdje se do utorka borila za život. No tad su joj otkazali svi vitalni organi i izgubila je bitku za život.

Vlasnik pčela Rade T. u srijedu se nije javljao, a njegov sin Željko, koji je ostavio prikolicu, rekao je da mu je žao Barice te da nema nikakvih drugih komentara. Obitelj pokojne Barice će ga tužiti.

Oprez, ljudski znoj i parfemi iritiraju pčele

Alergičari trebaju izbjegavati mjesta gdje su gnijezda pčela, osa i stršljena. Za njih može biti koban jedan ubod. Iritiraju ih ljudski znoj i parfemi. Treba ih zaobići u luku od najmanje deset metara. Pčele, ose i stršljene mogu odbiti kreme i sprejevi. Pazite se uboda u vrat, a poglavito da vam insekt ne uđe u usta, upozorava dr. Nikola Kezić, profesor pčelarstva s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 

Idi na 24sata

Komentari 87

  • slimjam 03.05.2012.

    definitivno je kriv onaj ko je prikolicu ostavio ovako blizu puta..... jadna žena... iskrena sućut obitelji...

  • TrefovaDama 03.05.2012.

    vlasnik nije kod kuće, a vlasti nakon smrtnog slučaja kažu: onda ništa! tragično je da ljudski život nemacijene

  • MilanBozic 03.05.2012.

    kod mene susjed drži preko pedeset košnica u blizini kuće već sam popizdijo od njih vozio sam djecu na hitnu i niti mogu normalno oko kuće raditi i nema teorije da postavim bazen da se djeca kupaju stalno nas napadaju a susjed uvjek u svom pčelarskom odjelu pravi se benast nisam se do sada javljao da mu rečem da makne to kud god zna jer toliko su blizu nekih tridesetak metara napravio objekat plus kamion za pčele

Komentiraj...
Vidi sve komentare