Obavijesti

News

Komentari 87

Pčele ubojice! Kobne košnice bile su preblizu poljskom putu

Pčele ubojice! Kobne košnice bile su preblizu poljskom putu
5

Barica je išla liječniku, a na putu je prolazila kraj prikolice u kojoj je bilo 90 košnica. Kako je objasnio pčelar Zvonko Habijanec prikolica je stajala preblizu poljskog puta

VIDEO

Gledale smo je iz auta kako se svim silama bori protiv podivljalih pčela. Nismo joj mogle pomoći jer su se bjesomučno zalijetale u prozor i nismo mogle izaći, opisale su liječnica i medicinska sestra napad na Baricu Matanović (74).

U petak ju je izbolo više od tisuću pčela na poljskom putu kraj Koprivnice. Barica je išla liječniku, a na putu je prolazila kraj prikolice u kojoj je bilo 90 košnica. Kako je objasnio pčelar Zvonko Habijanec, koji je spašavao sumještanku, prikolica je stajala preblizu poljskog puta. Policija je to i utvrdila. Prikolica je bila udaljena samo deset metara od puta. Morala je biti najmanje 20, a zbog velikog broja košnica, možda i više. Pčele su bile na ispaši uljane repice. Do ispaše su imale još otprilike sedam metara, tako da im je Barica presjekla koridor. 

Životinje su se osjećale ugroženo te su je najvjerojatnije zato napale. Liječnica Sanja Damjanović, koja je išla pomoći Barici, stigla je nekoliko minuta poslije s medicinskom sestrom. No nisu joj se mogle ni približiti od podivljalih pčela. Pozvale su vatrogasce. Cijelo to vrijeme nesretna je Barica pokušavala zaštititi glavu majicom, a tisuće pčela ju je bolo po tijelu. Vatrogasci su stigli i šmrkom rastjerali sumanute životinje. Liječnica je Barici dala dvije injekcije. Žena je tad još mogla govoriti i hodati. Prevezli su je u bolnicu gdje se do utorka borila za život. No tad su joj otkazali svi vitalni organi i izgubila je bitku za život.

Vlasnik pčela Rade T. u srijedu se nije javljao, a njegov sin Željko, koji je ostavio prikolicu, rekao je da mu je žao Barice te da nema nikakvih drugih komentara. Obitelj pokojne Barice će ga tužiti.

Oprez, ljudski znoj i parfemi iritiraju pčele

Alergičari trebaju izbjegavati mjesta gdje su gnijezda pčela, osa i stršljena. Za njih može biti koban jedan ubod. Iritiraju ih ljudski znoj i parfemi. Treba ih zaobići u luku od najmanje deset metara. Pčele, ose i stršljene mogu odbiti kreme i sprejevi. Pazite se uboda u vrat, a poglavito da vam insekt ne uđe u usta, upozorava dr. Nikola Kezić, profesor pčelarstva s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.