To je to što me zanima!

Petekovi milijunski poslovi s državom trajali su godinama

Kako je Krešo Petek uopće došao do pozicije da navodno može ponuditi 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za namještanje natječaja?
Vidi originalni članak

Uhićeni Krešo Petek, jedan od najbogatijih stanovnika Ivanić Grada i prvookrivljenik u aferi Janaf, godinama je masno zarađivao na izdašnim poslovima s državom.

Njegova tvrtka Elektrocentar Petek osovina je najnovije koruptivne afere, u koju je, uz Peteka, uključeno ukupno 13 aktera. Sumnja se da je šefu uprave Janafa i gradonačelnicima davao mito kako bi se oni pobrinuli da firma dobije milijunske poslove, o čemu smo ranije ekstenzivno izvještavali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stotine milijuna kuna prihoda

Ali kako je Krešo Petek uopće došao do pozicije da navodno može ponuditi 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za namještanje natječaja? U jednom starom intervjuu opisao je kako ga je na pokretanje privatnog biznisa u Ivanić Gradu motivirala preniska plaća u HEP-u devedesetih. Ako uzmemo u obzir prihode i dobit koje je Elektrocentar Petek ostvarivao, prilično je sigurno reći kako prvookrivljeni više nije imao problema s niskom plaćom. Tvrtka je, prema servisu Poslovna Hrvatska, samo prošle godine imala više od 680 milijuna kuna prihoda i 25 milijuna kuna bruto dobiti. I ranijih godina su im se slijevale stotine milijuna kuna prihoda s također milijunskom dobiti.

MISTERIJ LUKSUZNIH NEKRETNINA Što je Kovačević radio u stanu kojeg nema u kartici? Zatajio je još jedan stan u centru Zagreba

Posao je išao tako dobro da se Petek okrenuo i drugim gospodarskim granama osim elektroenergetike i graditeljstva. Otvorio je putničku agenciju koja u svom sastavu ima hotel i restoran, a svojedobno je bio predsjednik nadzornog odbora tvrtke Mipek, formalno u suvlasništvu njegova sina Marija. Mario Petek ostao je upamćen i izvan svojih poslovnih dostignuća. Dvaput je, s razmakom od sedam godina, u istoj ulici autom pregazio i usmrtio čovjeka. Prvi put 2002., nakon što je zbog neprimjerene brzine prešao u suprotni trak. Drugi put je imao 1,88 promila alkohola u organizmu. U 2010. je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

AFERA JANAF Na Županijskom sudu odlučuju o istražnom zatvoru za uhićene

Ali vratimo se na oca. U onom istom starom intervjuu Krešo Petek je rekao kako najviše posluju s javnim i državnim tvrtkama jer s privatnicima nisu imali dobra iskustva. I bome su poslovali s javnim i državnim tvrtkama, kao što su Ina, Zagrebački holding, HEP, Fina, Hrvatske šume, Hrvatske ceste... Prema podacima Državne riznice, Elektrocentar Petek dobivao je mnoge milijunske poslove s državom. Zbrojeno, u posljednjih sedam godina dobio je poslove u vrijednosti većoj od 81 milijun kuna, i to od različitih ministarstava i Ureda predsjednice.

Donator stranaka

U međuvremenu Petekova tvrtka je, dok je zarađivala na poslovima s državom, vrlo velikodušno donirala političke stranke. Mediji su pisali kako su HNS-u uplatili 100.000 kuna, HSS-u 20.000 kuna, a nisu zaboravili ni HDZ, kojemu su donirali 80.000 kuna. Ipak, trenutno najvažnija poveznica između Kreše Peteka i članova političkih stranaka je Uskokova antikorupcijska optužnica.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • 19.09.2020.

    Naš premijer će uz smješak reći kak su se dečki malo "zaigrali" i to je to.A institucije neka rade svoj posao tajno,a informacije cure ko iz probušene kante ma divote

  • 19.09.2020.

    Sve mu oduzeti,dat mu stambeni kontejner i neka krene ispočetka,naravno s državom više poslovati nikako,pa bi vidili kakvi su to biznismeni. Pa mi smo Albanijaprema Sloveniji danas praktički,a zašto? Zato jer ste nas gospodo prodali,pokrali ... od osamostaljenja,a da bi samo Vi imali

  • Dani14 19.09.2020.

    Bogatu se on vec godinama. Njegov sin autom union u dva navrata . Par Dana u zatvoru sa privatni tjelohraniteljem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare