Obavijesti

News

Komentari 57

Petekovi milijunski poslovi s državom trajali su godinama

Petekovi milijunski poslovi s državom trajali su godinama
1

Kako je Krešo Petek uopće došao do pozicije da navodno može ponuditi 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za namještanje natječaja?

VIDEO

Uhićeni Krešo Petek, jedan od najbogatijih stanovnika Ivanić Grada i prvookrivljenik u aferi Janaf, godinama je masno zarađivao na izdašnim poslovima s državom.

Njegova tvrtka Elektrocentar Petek osovina je najnovije koruptivne afere, u koju je, uz Peteka, uključeno ukupno 13 aktera. Sumnja se da je šefu uprave Janafa i gradonačelnicima davao mito kako bi se oni pobrinuli da firma dobije milijunske poslove, o čemu smo ranije ekstenzivno izvještavali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Janaf 01:49

Stotine milijuna kuna prihoda

Ali kako je Krešo Petek uopće došao do pozicije da navodno može ponuditi 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za namještanje natječaja? U jednom starom intervjuu opisao je kako ga je na pokretanje privatnog biznisa u Ivanić Gradu motivirala preniska plaća u HEP-u devedesetih. Ako uzmemo u obzir prihode i dobit koje je Elektrocentar Petek ostvarivao, prilično je sigurno reći kako prvookrivljeni više nije imao problema s niskom plaćom. Tvrtka je, prema servisu Poslovna Hrvatska, samo prošle godine imala više od 680 milijuna kuna prihoda i 25 milijuna kuna bruto dobiti. I ranijih godina su im se slijevale stotine milijuna kuna prihoda s također milijunskom dobiti.

Što je Kovačević radio u stanu kojeg nema u kartici? Zatajio je još jedan stan u centru Zagreba
Što je Kovačević radio u stanu kojeg nema u kartici? Zatajio je još jedan stan u centru Zagreba

Posao je išao tako dobro da se Petek okrenuo i drugim gospodarskim granama osim elektroenergetike i graditeljstva. Otvorio je putničku agenciju koja u svom sastavu ima hotel i restoran, a svojedobno je bio predsjednik nadzornog odbora tvrtke Mipek, formalno u suvlasništvu njegova sina Marija. Mario Petek ostao je upamćen i izvan svojih poslovnih dostignuća. Dvaput je, s razmakom od sedam godina, u istoj ulici autom pregazio i usmrtio čovjeka. Prvi put 2002., nakon što je zbog neprimjerene brzine prešao u suprotni trak. Drugi put je imao 1,88 promila alkohola u organizmu. U 2010. je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

Na Županijskom sudu odlučuju o istražnom zatvoru za uhićene
Na Županijskom sudu odlučuju o istražnom zatvoru za uhićene

Ali vratimo se na oca. U onom istom starom intervjuu Krešo Petek je rekao kako najviše posluju s javnim i državnim tvrtkama jer s privatnicima nisu imali dobra iskustva. I bome su poslovali s javnim i državnim tvrtkama, kao što su Ina, Zagrebački holding, HEP, Fina, Hrvatske šume, Hrvatske ceste... Prema podacima Državne riznice, Elektrocentar Petek dobivao je mnoge milijunske poslove s državom. Zbrojeno, u posljednjih sedam godina dobio je poslove u vrijednosti većoj od 81 milijun kuna, i to od različitih ministarstava i Ureda predsjednice.

Donator stranaka

U međuvremenu Petekova tvrtka je, dok je zarađivala na poslovima s državom, vrlo velikodušno donirala političke stranke. Mediji su pisali kako su HNS-u uplatili 100.000 kuna, HSS-u 20.000 kuna, a nisu zaboravili ni HDZ, kojemu su donirali 80.000 kuna. Ipak, trenutno najvažnija poveznica između Kreše Peteka i članova političkih stranaka je Uskokova antikorupcijska optužnica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a