To je to što me zanima!

Planinari se izgubili u snježnoj mećavi, spašavao ih je HGSS

HGSS upozorava planinare da prijeti velika opasnost pri odlasku u planine zbog novog snijega i nepredvidivih vremenskih uvjeta jer se vrijeme na primorskim planinama brzo promijeni i postanu vrlo opasne
Vidi originalni članak

Šestorica planinara u srijedu su se uputili prema jednom od vrhova Kamešnice. Izgubili su se u snježnoj mećavi pod 1749 metara visokim vrhom Burnjača. Srećom su smireno pozvali u pomoć HGSS i poslali svoju lokaciju. Prema njima se odmah uputila ekipa sinjske Ispostave HGSS Stanice Split.

U to vrijeme na Kamešnici, točnije u skloništu “Edo Retelj”, zatekli su se i planinari iz BiH pa su i oni također krenuli prema izgubljenima. Izgubljene planinare su brzo pronašli, pa su se u pratnji članova HGSSa sigurno spustili u dolinu, objavila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

HGSS upozorava na veliku opasnost odlaska u planine radi novog snijega i nepredvidljivih vremenskih uvjeta. Vrijeme se na primorskim planinama začas promjeni pa mogu postati pravu himalajski, po život opasni, uvjeti. Ni planinarska skloništa nisu posve sigurna radi nedostatka ogrijeva.

KOD BIJELIH STIJENA Grupu planinara zarobio snijeg, HGSS-ovci krenuli u evakuaciju

I njihovi kolege, HGSS iz Delnica i Ogulina su u srijedu imali intervenciju. S područja Bijelih stijena morali su evakuirati više planinara koji su zbog novonapadalog snijega ostali tamo zarobljen. Po njih su kreluli motornim saonicama iz smjera Begovog razdolja i smjera Jasenka kako bi organizirali transport planinara.

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • kormilar 07.01.2021.

    Ne znam kome normalnom je za potrebu po sniježnoj mećavi istraživati Kamešnicu da bi poslije druge ljude trebali za svoje spašavanje?

  • vjekoslav014 07.01.2021.

    Pa to je ono kaj idemo, ak ne budemo mogli zvati ćemo HGSS ne naplaćuju

  • Herr Jura 06.01.2021.

    Koliko prirodnog snjega, al bitno da je žičara na Sljemenu gdje nema snjega...

Komentiraj...
Vidi sve komentare