News

Komentari 9

Planinari se izgubili u snježnoj mećavi, spašavao ih je HGSS

Planinari se izgubili u snježnoj mećavi, spašavao ih je HGSS

HGSS upozorava planinare da prijeti velika opasnost pri odlasku u planine zbog novog snijega i nepredvidivih vremenskih uvjeta jer se vrijeme na primorskim planinama brzo promijeni i postanu vrlo opasne

Šestorica planinara u srijedu su se uputili prema jednom od vrhova Kamešnice. Izgubili su se u snježnoj mećavi pod 1749 metara visokim vrhom Burnjača. Srećom su smireno pozvali u pomoć HGSS i poslali svoju lokaciju. Prema njima se odmah uputila ekipa sinjske Ispostave HGSS Stanice Split.

U to vrijeme na Kamešnici, točnije u skloništu “Edo Retelj”, zatekli su se i planinari iz BiH pa su i oni također krenuli prema izgubljenima. Izgubljene planinare su brzo pronašli, pa su se u pratnji članova HGSSa sigurno spustili u dolinu, objavila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

HGSS upozorava na veliku opasnost odlaska u planine radi novog snijega i nepredvidljivih vremenskih uvjeta. Vrijeme se na primorskim planinama začas promjeni pa mogu postati pravu himalajski, po život opasni, uvjeti. Ni planinarska skloništa nisu posve sigurna radi nedostatka ogrijeva.

I njihovi kolege, HGSS iz Delnica i Ogulina su u srijedu imali intervenciju. S područja Bijelih stijena morali su evakuirati više planinara koji su zbog novonapadalog snijega ostali tamo zarobljen. Po njih su kreluli motornim saonicama iz smjera Begovog razdolja i smjera Jasenka kako bi organizirali transport planinara.