To je to što me zanima!

Plenković i HDZ morat će se ognjem i mačem probijati kroz ovu neizvjesnu izbornu godinu

Suci su već u bijelom štrajku, štrajkove i sindikalne prosvjede najavljuju liječnički i prosvjetni sindikati, što - zajedno s debelim katalogom korupcijskih afera - unosi nemir u Plenkovićeve planove za skore izbore.
Vidi originalni članak

Tko kaže da je Andrej Plenković u dobroj poziciji na ulasku u superizbornu godinu?

Liječnički sindikat najavio je da kreće s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk.

Prosvjetari opet najavljuju štrajk i socijalne nemire. 

A suci su već neko vrijeme u "bijelom štrajku".

I sve to pored činjenice da je Plenkovićeva vlada planirala povećati rashode za zaposlene u državnim i javnim službama za 1,5 milijardi eura, a za mirovine 1,1 milijardu eura, nadajući se kako će time kupiti glasove za treći uzastopni mandat.

Sada se, pak, Vlada bori sa štrajkovima i najavama štrajkova nekoliko mjeseci prije europskih i parlamentarnih izbora. 

Što Plenković više kupuje, manje dobiva.

Strah i nesigurnost

I dok je prošle parlamentarne izbore 2020. godine dobio zahvaljujući strahu i nesigurnosti građana zbog pandemije koronavirusa i dvaju razornih potresa, ovoga puta Plenkovićeva vlada treba osjećati strah i nesigurnost pred pritiskom sindikalnih organizacija.

Kad se tome pribroji i najavljeni prosvjed novinara zbog izmjena Kaznenog zakona i famoznog lexa AP, kad se tome pridoda i bogati katalog korupcijskih afera, kao i nebrojenih političkih skandala Plenkovićevih HDZ-ovaca, onda se može zaključiti da će se Plenković i HDZ morati ognjem i mačem probijati kroz izbornu godinu.

A to znači stisnuti gas po ideologiji. Kao što je to demonstrirao Vladimir Šeks ovoga vikenda u Splitu, poručujući kako je taj grad - sada u rukama Ivice Puljka i njegove stranke - nekada bio "čvrsto jugo-militarističko uporište".

A u istom gradu, istom prigodom, Andrej Plenković ponosno je objavio i ovo: "Mi smo stalno u kampanji otkako smo dobili povjerenje građana". 

Vrijeme za izbore

Premijer koji je prije nekoliko dana javno zamjerio sudačkom sindikatu, ali i drugim skupinama koje zahtijevaju veće plaće, da koriste predizborno vrijeme za ucjenjivanje Vlade, hvali se da je svako vrijeme predizborno vrijeme za HDZ.

Zašto onda HDZ smije permanentno biti u kampanji, a suci, liječnici, prosvjetari ne smiju baš pred izbore tražiti povišice i boriti se za svoja prava?

Kao što je HDZ svojedobno rušio SDP-ovu vladu na ideološkim i svjetonazorskim temama, pomoću šatoraša i stožeraša, sada se HDZ bori za ostanak na vlasti pod društvenim i socijalnim pritiskom, izložen zahtjevima ostalih, čak i ključnih društvenih skupina, ne onih nužno navezanih na HDZ.

Kupio svoje skupine

HDZ-ove prosvjedničke, pučističke i šatoraške skupine kasnije su podmirene iz proračuna, a sada je došao red na one skupine, prosvjetare, liječnike i druge, koji su prirodno politički bile važne strankama lijevo od centra.

Nema sumnje da će Plenković iskoristiti preostalo vrijeme do izbora kako bi eskalirao napetosti sa sindikatima i pritom tražio podršku javnosti u obračunu s "pohlepnim" štrajkašima, puštat će da kriza dosegne vrhunac, kako bi na koncu pronašao način da prihvati zahtjeve, udobrovolji sindikate i tako izađe kao darivatelj i pobjednik.

Nije još propao onaj tko je prije izbora ucjenjivao HDZ. A nije propao ni HDZ.

Jer HDZ to smatra ulaganjem u budućnost. Vlastitu, naravno.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • 30.01.2024.

    Tomica nikako da zaboravi njegovu ljevičarsku povijest.

  • Smoke_on_the_Water 29.01.2024.

    Svi ti štrajkovi i prijetnje samo čine narod bjesnim. Sudci i liječnici preko 3000 eura neto zarade, prosvjetni djelatnici već jesu neomiljeni što zbog legalnog nerada što zbog štrajkova.

  • zelkan 29.01.2024.

    HDZ dobiva i ove izbore upravo zbog klauškog i njemu slićni

Komentiraj...
Vidi sve komentare