Obavijesti

News

Komentari 57

Plenković i HDZ morat će se ognjem i mačem probijati kroz ovu neizvjesnu izbornu godinu

Plenković i HDZ morat će se ognjem i mačem probijati kroz ovu neizvjesnu izbornu godinu

Suci su već u bijelom štrajku, štrajkove i sindikalne prosvjede najavljuju liječnički i prosvjetni sindikati, što - zajedno s debelim katalogom korupcijskih afera - unosi nemir u Plenkovićeve planove za skore izbore.

VIDEO

Tko kaže da je Andrej Plenković u dobroj poziciji na ulasku u superizbornu godinu?

Liječnički sindikat najavio je da kreće s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk.

Prosvjetari opet najavljuju štrajk i socijalne nemire. 

A suci su već neko vrijeme u "bijelom štrajku".

I sve to pored činjenice da je Plenkovićeva vlada planirala povećati rashode za zaposlene u državnim i javnim službama za 1,5 milijardi eura, a za mirovine 1,1 milijardu eura, nadajući se kako će time kupiti glasove za treći uzastopni mandat.

Sada se, pak, Vlada bori sa štrajkovima i najavama štrajkova nekoliko mjeseci prije europskih i parlamentarnih izbora. 

Što Plenković više kupuje, manje dobiva.

Strah i nesigurnost

I dok je prošle parlamentarne izbore 2020. godine dobio zahvaljujući strahu i nesigurnosti građana zbog pandemije koronavirusa i dvaju razornih potresa, ovoga puta Plenkovićeva vlada treba osjećati strah i nesigurnost pred pritiskom sindikalnih organizacija.

Kad se tome pribroji i najavljeni prosvjed novinara zbog izmjena Kaznenog zakona i famoznog lexa AP, kad se tome pridoda i bogati katalog korupcijskih afera, kao i nebrojenih političkih skandala Plenkovićevih HDZ-ovaca, onda se može zaključiti da će se Plenković i HDZ morati ognjem i mačem probijati kroz izbornu godinu.

A to znači stisnuti gas po ideologiji. Kao što je to demonstrirao Vladimir Šeks ovoga vikenda u Splitu, poručujući kako je taj grad - sada u rukama Ivice Puljka i njegove stranke - nekada bio "čvrsto jugo-militarističko uporište".

A u istom gradu, istom prigodom, Andrej Plenković ponosno je objavio i ovo: "Mi smo stalno u kampanji otkako smo dobili povjerenje građana". 

Vrijeme za izbore

Premijer koji je prije nekoliko dana javno zamjerio sudačkom sindikatu, ali i drugim skupinama koje zahtijevaju veće plaće, da koriste predizborno vrijeme za ucjenjivanje Vlade, hvali se da je svako vrijeme predizborno vrijeme za HDZ.

Zašto onda HDZ smije permanentno biti u kampanji, a suci, liječnici, prosvjetari ne smiju baš pred izbore tražiti povišice i boriti se za svoja prava?

Kao što je HDZ svojedobno rušio SDP-ovu vladu na ideološkim i svjetonazorskim temama, pomoću šatoraša i stožeraša, sada se HDZ bori za ostanak na vlasti pod društvenim i socijalnim pritiskom, izložen zahtjevima ostalih, čak i ključnih društvenih skupina, ne onih nužno navezanih na HDZ.

Kupio svoje skupine

HDZ-ove prosvjedničke, pučističke i šatoraške skupine kasnije su podmirene iz proračuna, a sada je došao red na one skupine, prosvjetare, liječnike i druge, koji su prirodno politički bile važne strankama lijevo od centra.

Nema sumnje da će Plenković iskoristiti preostalo vrijeme do izbora kako bi eskalirao napetosti sa sindikatima i pritom tražio podršku javnosti u obračunu s "pohlepnim" štrajkašima, puštat će da kriza dosegne vrhunac, kako bi na koncu pronašao način da prihvati zahtjeve, udobrovolji sindikate i tako izađe kao darivatelj i pobjednik.

Nije još propao onaj tko je prije izbora ucjenjivao HDZ. A nije propao ni HDZ.

Jer HDZ to smatra ulaganjem u budućnost. Vlastitu, naravno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe