To je to što me zanima!

VIDEO Plenković: 'Anušićev stupanj obrazovanja nije važan za minstarsku poziciju...'

Premijer je reagirao na tvrdnje iz oporbe koje sugeriraju da je Vlada poslala prijedlog predizbornog proračuna u Sabor. U svom odgovoru istaknuo je da je takva teza smiješna
Vidi originalni članak

Nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković obratio se medijima. Nabrojao je, kako kaže, dinamične teme o kojima su raspravljali prošlog tjedna.

 POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Pojavile su se fantomske interne ankete HDZ-a. Nebrojeno puta je u zadnjih nekoliko godina izašlo krivih i netočnih informacija. Mi smo u anketama stalno na 25-30 posto i to nakon što nam je počela osma godina mandata - rekao je Plenković.

Reagirao je na tvrdnje oporbe koje sugeriraju da je Vlada poslala prijedlog predizbornog proračuna u Sabor. Tvrdi da je takva teza smiješna. 

- Toliko je lažnih informacija plasirano... Najjednostavnije je pitati HDZ imate li anketu pa da čujete da je to laž. Što se tiče rejtinga, stalno smo na oko 25 do 30 posto, i to nakon što nam je počela osma godina mandata... Na prošlim smo izborima osvojili ukupno 63 mandata, što je najviše ikad. Što se tiče proračuna, gledate da bude primjeren trenutku. Jedna smo od zemalja koja se nakon 2020. žilavo oporavlja, ima kontinuirani rast BDP-a i ubrzani pad udjela javnog duga u BDP-u - dodao je.

PANDŽIĆ O AFERI BANOŽIĆ Opet! Da, opet je netko pokušao zataškati promile. Ista županija i policija kao u slučaju Dekanić

- Mi radimo istraživanja, ali brojka koja se pojavila je lažna. Nitko za to nije čuo - odgovorio je premijer na pitanje postoje li interne ankete, odnosno istraživanja o rejtingu.

Komentirajući zamrzavanje studentskog statusa novog ministra Ivana Anušića premijer je kazao kako je ministar sve objasnio.

- Odstupanje od obrazovanja nije nužno za bavljenje politikom. Stupanj obrazovanja nije važan za ministarsku poziciju. Politika je ogledalo društva. Tko dobije povjerenje da predstavlja u Saboru, on predstavlja. I Anušić ima mandat kao većina članica i članova Vlade - rekao je  Plenković. 

O Banožiću

Premijer je potvrdio da je smijenjenom ministru obrane Mariju Banožiću Vlada odobrila zahtjev da u idućih godinu dana iskoristi povlasticu 6+6, što znači da će šest mjeseci primati punu ministarsku plaću a nakon toga pola te plaće.

- Mi smo dobili i odobrili zahtjev za 6+6 njega kao člana Vlade i to je potpisano. Idućih 6 mjeseci će primati punu plaću koju je imao kao ministar, a nakon toga, sukladno tom zakonu, pola te plaće - rekao je Plenković.

GRADILI SI VIKENDICE Ministrice Obuljen, dozvolite da vam nacrtamo: Evo kako su na Geodetskom mažnjavali novac

Plenković je rekao da se Banožić, koji je smijenjen nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula osoba, Vladi obratio s tim zahtjevom, te da su oni “to riješili”. Time će smijenjeni ministar u sljedećih godinu dana, primiti ukupno devet punih ministarskih plaća. 

Nije htio komentirati situaciju u kojoj je ministrova odvjetnica prvo predala zahtjev za aktivaciju i mirovanje njegovog saborskog mandata, a onda je taj zahtjev povukla. - To morate pitati njegovu odvjetnicu - poručio je.

Koalicijske suradnje: 'Onaj tko ucjenjuje nema teoretske šanse'

Premijer je komentirao i potencijalnu postizbornu koaliciju s Domovinskim pokretom.

- Domovinski pokret je na prošlim izborima rekao da neće u koaliciju s predsjednikom HDZ-a, a to sam ja. Što se tiče suradnje s bilo kojim akterom, ta su pitanja kod nas vrlo jasna. Mi imamo odlučnu suradnju sa svim trenutnim partnerima - rekao je.

- Svaka politička opcija koja će pristupati HDZ-u na ucjenjivački način neće imati teoretske šanse da postanu partneri HDZ-a - dodao je.

PRIVUKLI PAŽNJU FOTO Plenković i Milanović u Koloni, rukovali se u Vukovaru

Komentirao je navodne nezakonitosti u vezi s korištenjem sredstava na projektu Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta, naglašavajući da se nije radilo o novcima iz Fonda solidarnosti Europske unije.

- Radilo se o trenutku neposredno nakon potresa i trebale su se napraviti odgovarajuće snimke za procjenu štete. Za sve moguće nepravilnosti eventualno nastale kasnije u postupanju Geodetskog fakulteta treba pitati tamo - ustvrdio je.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • mudrac22 21.11.2023.

    Ne mogu da vjerujem , stupanj obrazovanja nije vazan za ministarsku poziciju ? Pa zato i jesmo tu di jesmo .

  • BROKRO 20.11.2023.

    Za Plenkovica je vazno da radi sto mu se kaze a ti imao tri razdreda skole ili bio Doktor Profesor nije bitno ,bitno da radis kako ti on kaze!!

  • HerojTito4 20.11.2023.

    dok na vlast ne dođe netko pout heroja Tita nema nam spasa, netko tko ima muda pozatvarat i riješit kriminalce i da svi oni kenjaju u gaće čim ga se spomene

Komentiraj...
Vidi sve komentare