To je to što me zanima!

Pobuna roditelja zbog tlocrta: 'Pa kakvi su vam ovo omjeri?!'

Nerealni omjeri veličina predmeta u tlocrtu koji su prikazani u udžbeniku tehničke kulture za 6. razred rezultiralo je jakim negodovanjem roditelja i struke nakon čega je izdavač odlučio spornu sliku prepraviti
Vidi originalni članak

"Poštovani nakladniče, molim vas da nam pojasnite crtež koji je prikazan u udžbeniku tehničke kulture Čudesni svijet tehnike, za 6. razred", započinje molba majke koja se zgrozila nad krivo postavljenim omjerima u tlocrtu kojeg je pronašla u knjizi svojeg šestašića te odlučila nezadovoljstvo podijeliti na Facebook zidu Školske knjige, izdavača navedenog udžebenika. 

Prema ovim omjerima, kuhinjski stolac se vrlo lako može smjestiti u sudoper, dnevni boravak je izrazito malen i u njemu se nalaze majušna sofa, kauč i TV koji emitira - u zid. 

Nakon ove objave na Facebooku, mnogi roditelji, ali i arhitekti potvrdili su očito - omjeri nisu dobro napravljeni zbog čega cijela slika izgleda nerealno.

- Jedna od osnovnih vještina čovjeka koji odlazi u trgovinu namještajem, ujedno laika u građevinarstvu, da pogledom na tlocrt svoga stana moze procjeniti hoće li mu stol od 100 cm promjera stati u tlocrt koji je nacrtao/dobio. Ujedno o tome ovisi hoće li ili neće baciti novac i vrijeme koje je ulozio. Za budućeg stručnjaka pak, jos je važnije kada se upisuje u građevinsku ili sl. školu da na prijemnom ispitu zna što je to proporcija - samo je jedan od komentara. 

- Nakon vaših sugestija, primjedbi i komentara u uredništvu je odlučeno da se crtež zamijeni adekvatnijim već tijekom idućih nekoliko dana u našem digitalnom izdanju udžbenika, a prilikom sljedećeg tiska udžbenika sporni crtež će biti zamijenjen i u tiskanom izdanju - poručili su iz Školske knjige. 

 

Idi na 24sata

Komentari 64

  • dkmjnn 03.11.2017.

    U udžbeniku iz engleskog jezika za drugi razred srednje škole nalazi se lekcija o britanskom prijestolonasljedniku, njegovo slobodno vrijeme, radni dan, odmaranje, humanitarni rad. Po meni, čista glupost. Zašto bi naša djeca morala učiti o nekakvom tamo tipu koji je potpuno nebitan za Hrvatsku. Umjesto da su udžbenik prilagodili programu (strukovna škola) obrazovanja, sada djeca moraju iščitavati slobodno vrijeme nekakavog prijestolonasljednika.

  • jandre 03.11.2017.

    Nisu ni kote ispravno nanešene, ako se već nabrajaju sve mane tlocrta. Prepirete se što djeca iz crteža trebaju naučiti....mislim da im treba tlocrt biti ispravan, pa makar učili iz tog tlocrta u kojem je kutu najbolje smjestiti akvarij s ribicama. Kod nas u državi svatko je najpametniji i stvoren za sve, zato i imamo knjige za učenje kakve imamo. Zato imamo i ostalo kako imamo. Možda je ovo crtala ista osoba koja crta željeznicu za hž?

  • PLJUCK 03.11.2017.

    Ma hajde,šta dijete zna šta je metar a šta centimetar...??

Komentiraj...
Vidi sve komentare