News

Komentari 64

Pobuna roditelja zbog tlocrta: 'Pa kakvi su vam ovo omjeri?!'

Pobuna roditelja zbog tlocrta: 'Pa kakvi su vam ovo omjeri?!'

Nerealni omjeri veličina predmeta u tlocrtu koji su prikazani u udžbeniku tehničke kulture za 6. razred rezultiralo je jakim negodovanjem roditelja i struke nakon čega je izdavač odlučio spornu sliku prepraviti

"Poštovani nakladniče, molim vas da nam pojasnite crtež koji je prikazan u udžbeniku tehničke kulture Čudesni svijet tehnike, za 6. razred", započinje molba majke koja se zgrozila nad krivo postavljenim omjerima u tlocrtu kojeg je pronašla u knjizi svojeg šestašića te odlučila nezadovoljstvo podijeliti na Facebook zidu Školske knjige, izdavača navedenog udžebenika. 

Prema ovim omjerima, kuhinjski stolac se vrlo lako može smjestiti u sudoper, dnevni boravak je izrazito malen i u njemu se nalaze majušna sofa, kauč i TV koji emitira - u zid. 

Nakon ove objave na Facebooku, mnogi roditelji, ali i arhitekti potvrdili su očito - omjeri nisu dobro napravljeni zbog čega cijela slika izgleda nerealno.

- Jedna od osnovnih vještina čovjeka koji odlazi u trgovinu namještajem, ujedno laika u građevinarstvu, da pogledom na tlocrt svoga stana moze procjeniti hoće li mu stol od 100 cm promjera stati u tlocrt koji je nacrtao/dobio. Ujedno o tome ovisi hoće li ili neće baciti novac i vrijeme koje je ulozio. Za budućeg stručnjaka pak, jos je važnije kada se upisuje u građevinsku ili sl. školu da na prijemnom ispitu zna što je to proporcija - samo je jedan od komentara. 

- Nakon vaših sugestija, primjedbi i komentara u uredništvu je odlučeno da se crtež zamijeni adekvatnijim već tijekom idućih nekoliko dana u našem digitalnom izdanju udžbenika, a prilikom sljedećeg tiska udžbenika sporni crtež će biti zamijenjen i u tiskanom izdanju - poručili su iz Školske knjige. 

Tlocrt

 

Najčitaniji članci