To je to što me zanima!

Pobuna učitelja u školama zbog cjelodnevne nastave: 'Prijedlog je loš, nismo mi odgojitelji...'

Učitelji razredne nastave pokrenuli su peticiju za izmjenu prijedloga cjelodnevne nastave. Nezadovoljni su i roditelji koji ne žele da su djeca svaki dan do 17 sati u školi. No to ipak neće biti obavezno
Vidi originalni članak

Da se još sto puta rodim, ponovno bih bila učiteljica, ali što je previše, previše je, govori nam Anamarija Radovanović, učiteljica razredne nastave, izvrsna savjetnica koja predaje u OŠ "Ante Cunjać-Pinjac" u Žrnovu na otoku Korčuli. Ona je tek jedna od mnogih učiteljica, ali i drugih prosvjetnih djelatnika koje je predloženi projekt cjelodnevne nastave, blago rečeno, razočarao.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 15

  • gdejepecat 28.03.2023.

    Problem je što smo kao nacija jadni. Nemamo dovoljno liječnika, stručnih službi po školama, učitelja, industrijske proizvodnje, ali zato imamo ogroman jaz između bogatih i siromašnih. Npr. 60% preskupih stanova u ZG se kupilo za gotovinu! Dok su radno sposobni mladi i potentni ljudi odselili van države, političke elite nam nude rješenja koja ne valjaju, niti na jednom planu! Ali mi ćemo opet izabrati HDZ, odn. ne mi, nego trećina nas koji će izaći na izbore, i od te trećine, samo 40% će glasati za HDZ, što im matematički osigurava pobjedu na izborima i nastavak ovoga što imamo. Protiv prosvjeda kakvih vidimo po europi smo očito cijepljeni. I dok je tako, bit će nam ovako, ako ne i gore, jer će mlade, rođene 2003. elita rasporediti po vojnim postrojbama i unovačiti. I to smo mi, idemo dalje! Bit će ljetna sezona nikad bolja, rekordna posjećenost, a sve nas manje si može priuštiti more! Vjerodostojno, nema šta! 

  • Morrigan @-\— 28.03.2023.

    Počinjete opet blatiti učitelje ovakvim naslovima? Bolje da počnete slušati te učitelje od 1.-4. jer osim vas njima je najviše stalo do vašeg djeteta i najbolje ih poznaju. Dijete u dobi prvog razreda ne može podnijeti više od dva sata nekog suvislog rada uz redovite pauze, a vi bi ga držali zatvorenim do 17.00 sati? Nijedna cjelodnevna nastava (Švicarska, skandinavske zemlje…) nema ovakav nebulozan ustroj kakav se u RH želi nametnuti. U školama nema defektologa, psihologa, niti pedagoga, a kamoli dovoljno drugog osoblja, a oni bi da im 20 djece od 7-15 sati bude s jednim učiteljem? Izbacili informatiku, ostavili vjeronauk. Dijete ce gubiti dva sata na to silom ili milom je ste im nametnuli i novi alternativni predmet. Što je s djecom putnicima kad pozatvarate sve škole u selima pa i na putovanja budu gubili vrijeme? Što je sa uvjetima u školama? Što s djecom koju zlostavljaju u školi? Sad će trpiti cijeli dan zlostavljanje? Što s djecom koja imaju posebne potrebe u sklopu razreda čija je moć koncentracije max. 20 min dnevno? Što s onima koji ne jedu hranu u školskoj kuhinji, a imate masu takve djece? Ostat će gladni cijeli dan? Što s djecom koja imaju drukčije afinitete? Ići će na klavir ili trening košarke po noći? Što s obitelji? Roditelje nikad neće viđati? Roditelji su baš nebitni?… Djecu sam rodila sebi, ne vama. Vaša će ići u druge škole, a našu želite ovako obrazovati! Hvatajte se veterine jer i životinje imaju bolje uvjete od ovih koje ste namijenili našoj djeci.

  • Luna777 28.03.2023.

    Kao što sam već pisala, ne mogu djeca u školama biti 9 sati, a mi odrasli na radnom mjestu 8 sati. Ovakvom reformom djeci se oduzima djetinjstvo, druženje, normalno odrastanje. Neizvedivo i za djecu i za učitelje i nastavnike. U mnogim školama gdje se provodi jednosmjenska nastava ima produženi boravak, koji se plaća, pa ako neka djeca ne mogu biti sama kod kuće, ako roditelji rade, neka ostanu u školi. Tako je u Varaždinu gdje ide moje dvoje unuka, oni su do 16 sati u školi. Ali nije obavezno da mora biti tako svakodnevno. Djeca često imaju izvannasatavne aktivnosti iza 18 sati, nogomet, rukomet, plivanje, crtanje, atletika, sviranje nekih instrumenata i sl., pa stvarno ispada da su upregnuta cijeli dan. Kad će uopće biti sa roditeljima u obiteljskom okruženju? Ne, ovo uopće nije reforma, ovo je zakidanje slobode i prava djece, pa mi se sve čini da ova reforma sa toliko pogrešnih koraka i za djecu i za nastavnike neće uopće ugledati svjetlo dana u školama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare