To je to što me zanima!

Podigli optužnicu: Mladi par se ugušio u apartmanu u Višnjanu

Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv vlasnika i dimnjačarskog trgovačkog društva zbog smrti mladog para u agroturizmu Milena u selu Bačva kraj Višnjana. Umrli su od trovanja ugljikovim monoksidom...
Vidi originalni članak

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 35–godišnjaka i trgovačkog društva u kojem je okrivljenik odgovorna osoba zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Optužnicom se okrivljenom 35–godišnjem direktoru trgovačkog društva, a koje obavlja poslove ovlaštenog dimnjačara na području Višnjana, stavlja na teret da je propustio postupati sukladno odredbama iz Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova, kojom je dimnjačar dužan provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao za centralno grijanje i pripremu tople sanitarne vode, te o nedostacima obavijestiti ovlaštenog distributera koji je dužan odmah isključiti opskrbljivanje plinom dok se dimovodni objekt ne dovede u ispravno stanje. 

Ugljikov monoksid u sobu je došao preko instalacija

Uslijed tog je propusta 25. listopada 2015. u apartmanu u sklopu ugostiteljskog objekta na području Višnjana, zbog tehničke neispravnosti dimnjaka koja je uzrokovala njegovu poroznost, došlo do izlaska dimnih plinova iz dimovodnog kanala dimnjaka kroz elektro prekidač rasvjete i kroz instalaciju klima uređaja, čime je u apartmanu došlo do znatnog povećanja ugljikovog monoksida kojeg je udisalo dvoje gostiju u apartmanu te se otrovali ugljikovim monoksidom i od toga preminuli, stoji u priopćenju.

Iako u optužnici ODO-a ne spominje se o kojem je to trgovačkom društvu riječ, kao ni ugostiteljskom objektu, doznajemo da se radi o slučaju o kojem smo već bezbroj puta izvještavali, kada su Patrik Blaško iz Poreča i Lara Nikolić iz Varvari, tragično preminuli u agroturizmu Milena u selu Bačva nedaleko Višnjana u Istri.

Podsjećamo, nakon svadbenog slavlja, njihova beživotna tijela u apartmanu su zatekli prijatelji nakon što se nisu pojavili na zajutrku. Odmah je alarmirana policija i Hitna pomoć, no mrtvozornik je mogao samo konstatirati smrt. Kako će kasnije pokazati obdukcija i toksikološko vještačenje, mladi par umro je od trovanja ugljikovim monoksidom, koji je u sobu navodno došao preko instalacija, a to su 2015. godine potvrdili i iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ iz Zagreba.

TRAGEDIJA U ISTRI Otrovali su se nakon vjenčanja, još se ne zna tko je za to kriv

Dimnjačar nije dobro pregledao instalacije?

U međuvremenu Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je bilo i optužnicu samo protiv dimnjačara Đina Tomića, a koji je tada imao 23 godine i bio je zaposlen u tvrtki D.I.M.Š.O. iz mjesta Čavli. Teretili su ga da nije dobro pregledao instalacije, no kako se klupko odmotavalo uvidjelo se da on neće biti jedini koji će morati u svemu odgovarati.


Nakon dodatnih vještačenja, terenskih i drugih parnica to se sada obistinilo, pa na optuženičku klupu sjeda i Marko Bajraktarević, ujedno i vlasnik tvrtke D.I.M.Š.O..

Prema najavi odvjetnice Ingrid Barić koja zastupa obitelji poginulih, a s kojom smo u međuvremenu telefonski kontaktirali, njemu će društvo najvjerojatnije praviti i drugi, moguće i sam vlasnik agroturizma kada se pokrenu i drugi parnički postupci. Hoće li to biti u onom kaznenom ili građanskom, pokazati će kao i dosada vrijeme.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • ajetodoo 23.09.2020.

    Konačno je ustanovljeno kuda je otrovni plin išao u prostoriju/sobu. Oštećen je dimnjak, bušenjem za električnu instalaciju, nitko to nije primijetio ili se električar pravio grbav i prešutio. Sad je pitanje kada je dimnjačar pregledao dimnjak, prije ili poslije radova električara. Neće pregledavati ako ga nitko nije zvao. A naklapanja pojedinih "stručnjaka" o prastaroj peći su glupost. Sagorijevanje u peći, bez obzira na godine, vrši serviser/plinarac, a plinovi su u svakom slučaju otrovni, manje ili više. Bitno je da izlaze tamo gdje treba.

  • 22.09.2020.

    Pogledajte samo atmosferski plinski kotao od Talijanskog proizvođača Immergas . Nije teško zaključiti da je prastari kotao bez sigurnosnih osjetnika dimnih plinova glavni krivac nesreće . Ovo s utičnicom je čista glupost .

  • Zlatko Li 22.09.2020.

    dimnjacari su jos samo jos jedna mafija u hrvatskoj koja naplacuje nerad

Komentiraj...
Vidi sve komentare